Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäsmålvakten som gör succé i Södertälje: "Konstigt att Brynäs inte plockar hem Jocke"

/
  • Alexander Sahlin och andremålvakten Calle Brattenberger ( i keps) firar att SSK just tagit sig till kvalserien till allsvenskan, och den slutade ju också lyckligt. De två har för övrigt blivit väldigt nära vänner den här säsongen.
  • Alexander Sahlin jobbar hårt i en match mot Huddinge under säsongen.
  • Mats Waltin är tränaren som gett Alexander Sahlin självförtroendet tillbaka. Just i denna match lät Waltin dock Alexander få välförtjänt vila.

Han drevs iväg från Brynäs, konkurrensen var för hård.
Nu är målvakten Alexander Sahlin, till slut, kung i Södertälje i stället.
Han hjälpte klubben tillbaka till allsvenskan, och skriver strax nytt kontrakt.
– Det gäller att tro på det. Om man inte tror på sig själv, vem ska annars göra det, säger Sahlin till Sporten.

Annons

På försäsongen 2009 gjorde den egna produkten Alexander Sahlin som 18-åring A-lagsdebut för Brynäs, det skedde i Lysekil där Lugano besegrades med 4–1 medan både Jacob Markström och Eddie Läck var skadade.

Men ni ser ju själva vilka det var som Sahlin hade att slåss emot då. Och i J20-laget hade han haft Jocke Eriksson som huvudkonkurrent, och där bakom jagade Oscar Dansk som numera spelar i SHL och Rögle utlånad från Columbus.

Alexander Sahlin gjorde fyra matcher den där försäsongen, men det blev också de enda han spelat för Brynäs A-lag. Konkurrensen på målvaktssidan var extrem och det blev i stället Leksands J20-lag i två säsonger.

– Ja, det var tufft att slå sig fram i Brynäs med de förutsättningarna. Men jag hade två bra år i Leksand och blev lovad ett A-lagskontrakt. Men när vi väl skulle gå på is blev det inte så ändå, säger Alexander.

Medan Jocke Eriksson spelade till sig en ordinarie plats i Skellefteå och gjorde landskamper flyttade Sahlin tillbaka till Gävle och gjorde en säsong med Valbo vilket blev startskottet på några virvlande år med spel i division 1, allsvenskan, division 1, allsvenskan...

– Jadu, var har jag inte varit nånstans... det är lite så det känns, säger Alexander, och räknar upp Lindesberg, Almtuna, Västervik, Huddinge...

Förrförra säsongen gjorde han 15 allsvenska matcher för Almtuna, men hade svårt att matcha Johan "Honken" Holmqvist.

– Han var riktigt bra, han är fantastisk och tränad som en 23-åring. Det var en lärorik tid, jag lärde mig mycket av honom – men det var matcher jag ville spela, det är ju bara så det är.

Så när Södertälje SK erbjöd kontrakt var valet enkelt.

– Det fanns allsvenska alternativ men egentligen var det aldrig något snack. Det är ju ett par killar till som jag spelat med i Brynäs i truppen, Fredric Larsson och så Henrik Thegel som kom samtidigt som jag. Vi pratade ihop oss lite innan och sa att det vore kul att spela tillsammans igen och så blev det.

Och i SSK har tränaren Mats Waltin gett Alexander det förtroende han behövt.

– Jag har verkligen känt det, att jag kunnat göra en mindre bra match men ändå fått spela nästa. Waltin har visat att han tror på mig. Han är hård och sätter högra krav, men så ska det vara, säger Alexander.

Allt slutade med att Södertälje tog sig direkt tillbaka till allsvenskan via ett playoff och en kvalserie där Alexander Sahlin varit det stora utropstecknet.

– Det har gått bra, det har det gjort. Jag känner absolut att jag utvecklats som målvakt av att äntligen få spela mycket. Jag har fått tillbaka självförtroendet igen, det är det som det handlar om. Det var ett bra val att gå till Södertälje, det är en klassisk förening som har fantastiska fans som verkligen stöttat. Och med facit i hand var det på nåt vis bra att klubben åkte ned en sväng i ettan och fick börja bygga nytt.

Alexander Sahlin, som är 25 år nu, hade ett optionskontrakt som kommer att förlängas vilken dag som helst. Numera bor och trivs han och flickvännen Clara i en tvåa i Abrahamsberg i norra Stockholm.

– Vi är ett gäng från laget som samåker till träningar och matcher, vi har en speciell mötesplats där vi samlas. Oftast går det smidigt...

Har ni fastnat i rusningstrafiken nån gång?

– Ja, när vi skulle möta Troja hemma för ett tag sedan hade vi inte räknat med att det var påsk. Det stod helt stilla och vi kom fram till arenan tio i sex. Men det brukar funka om man åker hemifrån vid tre på eftermiddagen.

Ett annat bakslag var den skada som Alexander råkade ut för i början av februari som kunde ha stoppat den blivande kvalsuccén. Det var mot Troja borta som Sahlin blev överkörd i samband med en spelvändning.

– Jag fick sprickor i revbenen och en vattenansamling i lungan. Läkarna trodde inte att jag skulle vara tillbaka så snabbt som jag var, dom trodde det skulle dröja minst ett par veckor till. Jag kände av det lite i början när jag spelade igen, men nu är det okej. Nästa vecka drar vi i gång försäsongsträningen, sedan siktar vi högt i allsvenskan nästa säsong. Jag ser en ljus framtid i Södertälje.

Markström spelar i Vancouver, Läck i Carolina, Jocke Eriksson hamnade i Vancouver och kommer närmast från en säsong i KHL... har du själv några drömmar om framtiden?

– Nja, alltså, det är ju inte så att jag jämför mig med de andra. Jag är absolut inte less för att det gått så bra för dem liksom, jag tycker det är skitkul. Men jag har min egen karriär och jag är nöjd med hur jag har det just nu.

Har du någon kontakt med Jocke Eriksson?

– Vi surrar alltid när vi ses och så där, och jag följer hur det går för honom. Vi får se var han hamnar nu, jag kan tänka mig att det kan bli Leksand, han trivdes bra när han var där. Men jag kan tycka det är konstigt att inte Brynäs plockar hem en Gävlekille som är så bra och som vill hem.

Skulle du själv vilja spela i Brynäs igen om du får chansen någon gång i framtiden?

– Brynäs kommer alltid att vara Brynäs, det är nåt man vuxit upp med. Just nu är det bara Södertälje som gäller – men som sagt, Brynäs är Brynäs och det är klart det vore speciellt att komma tillbaka en dag. Så är det ju. Det är klart man vill det.

Mer läsning

Annons