Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Han kan bli skyttekung"

/

Silly Season är över – men nu öppnar Leksands IF:s sportchef för nyförvärv under resans gång.
– Det finns utrymme kvar i budget, säger Tore Jobs.

Annons

På onsdagen gjorde Leksand IF klart med förre VIK-forwarden Brock Montpetit vilket var sista brickan i Tore Jobs lagbygge.

– Jag tycker att jag har fått ihop ett bra lag. Det som känns roligt är att vi fått hit spelare som verkligen vill vara här. Alla är inställda på att träna stenhårt och det har sett väldigt bra ut så här långt, säger han.

På målvaktssidan valde klubben att satsa på finske Frans Tuohimaa, 23, och norske Henrik Haukeland, 20,

– Vi har två spännande målvakter som vill framåt. Henrik vill göra samma resa som Lars Volden (Rögle) och Lars Haugen (Färjestad) och vill träna under en svensk målvaktstränare. Frans har vi kollat via målvaktstränare i Finland och med folk på andra sidan Atlanten. Haukeland har Sjur Robert (Nilsen) bra koll på från Norge.

Hur ser du på att Frans som mest stått 30 matcher under en säsong i ett A-lag ocn nu ska ha huvudansvar?

– Det är lite speciellt med målvakter. Man vet inte hur de kommer att fungera. Vi vet hur det var när Alsenfelt kom från Modo. Markus Svensson var inte etablerad i Hockeyallsvenskan när han skrev på för Skellefteå. Det kan hända saker. Vi har försökt kolla upp Frans så bra vi bara kan.

På backsidan har Leksand kontrakterat sju spelare.

– Jag är väldigt nöjd med backsidan. Det är spännande namn. Jag är helt övertygad om att Jonas Frögren kommer att göra en kanonsäsong. Robin Jacobsson är fantastiskt vältränad. Sedan har vi plockat in Amnér (Viktor) och Ytterell (Alexander) som stått för 28 respektive 31 poäng. De kommer att producera, säger Tore Jobs och fortsätter:

– Jag tycker Simon Erlandsson var bland de två–tre bästa backarna i kvalet mot Malmö. Jag hade gärna haft en högerskytt till, men den fanns inte på marknaden. Vi valde att satsa på Tobias Ericsson i stället, en väldigt bra kille att ha i omklädningsrummet. Det är viktigt.

På vilket sätt?

– Nu tappade vi nästan alla spelare i vår stamme (Stomme). Då blev det extra viktigt att hitta spelare som fungerar tillsammans. Det är väl nästan bara Knuts (Jon) och Grönberg (Martin) som varit i klubben under lång tid. Därför var vi tvungna att vara noggranna med det här.

Hur ser du på forwardssidan?

– Vi har fått in några riktigt bra spelare. Tommi Paakkolanvaara tror jag kommer att överraska många. Han har varit en otroligt lojal lagspelare i Finland, bland annat. Men, han ska få en lite annan roll hos oss och jag tror han kommer att visa att han kan producera.

Men, vem ska göra målen?

– Det är många som ställer den frågan. Men Paakkolanvaara tillsammans med János Hári kommer att göra mycket poäng. Hári kommer att vara i toppen av skytteligan tror jag.

På forwardssidan har Leksands IF plockat in amerikanen Mike Embach.

– Embach har vi kollat upp väldigt noga. Det är en kille som är välskolad och har gått på college i USA och det är viktigt.

Varför?

– Killarna som gått college vet vad det här handlar om på ett annat sätt. De har gått i skolan, fått en bra grundträning och är väl skolade under flera år. Jag träffade en kanadensisk coach en gång som sa: "Tore, om du ska välja spelare från Nordamerika, ta en som gått college, du kommer inte att ångra dig.

Sist in i truppen var Brock Montpetit från VIK.

– Han ville verkligen till oss. Flera jag pratat med tror att han kan vinna skytteligan. Vi tror att han kommer att göra en hel del poäng för oss. Det kan bli en skyttekung hos oss. Nordamerikanerna vi plockat in är lite mindre fysiskt precis som Hári.

Därför har Jobs försökt hitta tyngre pjäser också.

– Jag tror att Lars Bryggman (Ny från Luleå/Asplöven) kommer att passa bra in tillsammans med kanske Hári eller någon av amerikanerna. Bryggman är stor, är 1.93 lång och väger 93 kilo. Det kan bli en bra mix.

Trots att truppen är i princip klar är inte arbetet över.

– Jag följer allt hela tiden. Vi får se lite var det här tar vägen och om vi måste plocka in någon under resan. Men, först måste alla få en ärlig chans i det här. Vi kommer att gå på sju backar och ha ytterligare en öppen för en junior. Totalt kommer minst fyra juniorer att få chansen och vi kommer att ha nästan en hel femma med unga spelare. Det är viktigt för oss.

Du har pengar kvar alltså?

– Ja. I den budget jag har... Det finns pengar kvar. Men, som sagt först och främst ska alla få chansen att slå sig in i det här. Sedan får vi se om vi behöver komplettera med något.

Mer läsning

Annons