Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen förtur för Brynäs

Brynäs tycks inte få någon förtur i vaccinationskön.

Och möter dessutom skarp kritik från allmänheten efter klubbläkaren Mats Liljedahls uttalande i Sporten i går.

– Det enda vi gjort är att diskutera om vi skulle kunna hjälpa landstinget på något sätt, säger Liljedahl.

Annons

Sportens artikel i gårdagens tidning om Liljedahls önskan att få vaccinera sina Brynässpelarna mot svininfluensan tidigare än den breda allmänheten har väckt starka reaktioner, både på Gävletidningarnas websajter och på stan.

Vissa har tolkat det som att Brynäs vill gå före de som befinner sig i riskgrupperna, exempelvis gravida och lungsjuka, samt de prioriterade grupperna, till exempel hälso- och sjukvårdspersonal.

Så uttryckte sig emellertid inte Mats Liljedahl.

– Som jag sa så handlar det inte om att gå före de prioriterade riskgrupperna. Men logistiken är det största problemet för landstinget och eftersom vi sköter vaccineringen själva skulle vi inte utgöra någon belastning. Sedan är det helt upp till landstinget att bestämma hur man vill göra, säger Liljedahl.

Kan då Brynäs gå före resten, när riskgrupper och prioriterade redan fått sitt vaccin?

Nja, det tycks vara svårt.

Sporten var i går i kontakt med Socialstyrelsen som gått ut med riktlinjer till landets alla landsting. Där finns inga planer på att utöka de prioriterade grupperna till att omfatta idrottsföreningar.

Och Berit Fredricsson, primärvårdschef på landstinget i Gävleborg, sade vid en presskonferens i går att Socialstyrelsens riktlinjer gäller.

– Brynäs är inte prioriterat, bara om det finns spelare som är i någon riskgrupp, var hennes besked.

Däremot menar hon att brynäsarna ändå kommer att få sina sprutor i hyfsat god tid eftersom vaccinet först portioneras ut till 3–19-åringar, sedan i åldersordning.

Sporten ringde senare upp Fredricsson och ställde frågan:

– Jag har inte fört den diskussionen med dem, det har en av mina verksamhetschefer gjort (Ann Pedersen). Rent principiellt följer vi den gången vi har. Men, som sagt, frågan kom till mig i dag via ombud.

Ann Pedersen, verksamhetschef för Gävle norra, säger att hon redan i förra veckan gav Liljedahl besked att landstinget för tillfället inte behövde någon hjälp med marknadsföringen.

– Jag sa ”tack men nej tack”. Det var en jättebra idé, men vi hade redan gjort klart kampanjen. Men vi kan eventuellt återkomma, vaccineringen ska ju pågå ett tag.

Enligt Pedersen har hon varit tydlig med att Brynäs inte får någon förtur, att prioriteringsordningen ska följas.

Däremot ska klubben, eftersom den är behjälplig med vaccineringen av sina egna spelare och anställda, få sin dos samtidigt med exempelvis företagshälsovården och skolhälsan. Hur Brynäs sedan prioriterar är upp till klubben.

– Vi kommer att få viss mängd vaccin i veckan. Med lite tur rasslar det till och så får vi massor, så att vi kan hjälpa fler grupper. Och blir det något över när vi vaccinerar riskgrupperna kommer vi självklart inte att låta något förfaras, då kan det bli så att de som är behjälpliga får detta, säger Pedersen.

Mats Liljedahl:

– Det är det enda vi tänkt oss också. Jag har under hela dagen försökt nå de ansvariga på landstinget för att höra hur de ser på det hela, men inte fått något svar. Jag ska fortsätta söka dem.

Mer läsning

Annons