Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte ens en nolla verkar hjälpa Brynäs

En målvakt som håller nollan vill man alltid ha.

En målvakt som håller nollan för andra matchen i rad vill alla ha.

En målvakt som håller nollan ger möjligheten till något annat.

Så var fanns segern, var fanns trepoängaren – den där som Brynäs behövde fylla på 5–0-matchen mot Skellefteå med?

Annons

Ordstävet lyder "Lögn, förbannad lögn och statistik".
Men uttolkat i Brynäsperspektiv blir det den här elitserievintern snarare "Sanning, förbannad sanning och statistik".
För allting stämmer, alldeles för bra. Och med 15 omgångar kvar måste Brynäs vända ordentligt upp och ned på begreppen för att ta den där slutspelsplatsen.
För så här är det: ställ ett bottenlag, vilket som helst, på samma is som Brynäs – så kan man kallt räkna med att det flyter ut några poäng på isen som skulle behövas i tabellen.

Under de första 40 matcherna har Brynäs nu tagit 55 poäng – de flesta faktiskt mot topplagen och de främsta lagen i elitserien.
Mot Södertälje, ja ni vet själva – noll, nada, zero, nothing (och jag är inte helt förtjust i att just SSK slog AIK i går och bara är fem poäng efter Brynäs).
Mot Frölunda, fyra av tolv.
Mot AIK, i alla fall sex av nio möjliga.
Mot gårdagens motståndare Timrå, nu sju av tolv.
Mot Modo, som nu i en hysterisk form svepte upp och förbi Brynäs och till en slutspelsplats – en ynka.
Det här räcker inte, och det är därför Brynäs nu balanserar alldeles ovanför slutspelsstrecket.

Brynäs hade behövt skapa en vinnande trend i det här läget av elitserien, och verkligen följa upp smack-smack-5–0 mot Skellefteå.
Nu gjorde laget ingen dålig match mot Timrå, men något explosion i målchanser var det inte. Närmast var Jonathan Granström med sitt stolpskott i matchens inledning.
Annars fick Brynäs en liten matchboll när laget fick spela fem mot fyra efter 17 minuter av den tredje perioden – men då blev det aldrig något riktigt effektivt tryck mot Timrås mål.
Istället en mållös match, en mållös förlängning – och faktiskt, statistiken ljuger verkligen inte, den femte förlusten efter straffavgörande av fem möjliga.

Där kom två tama försök av Brynäs, Lauritzen och Nordquist, medan målvakten Niklas Svedberg för första gången under hela kvällen hamnade snett efter den till slut matchavgörande dragningen av Per Hallin.
Annars är det så här med Svedberg.
I säsongens begynnelse blundade jag vare sig det var Bjurling eller Svedberg som stod. Sedan kom Greiss.
Nu känner jag mig trygg när Niklas Svedberg har hand om målvaktsspaden i Brynäs. Han var återigen mycket bra i går, naturligtvis med hjälp av uteförsvaret, tät, säkra plockar och allt mer sinande vansinnesreturer rätt ut.
Greiss däremot är en ständig 50/50-varning.

0–0 förresten. Numera avgörs alla matcher på något sätt, men så var det inte den 28 november 1985 när Brynäs och HV71 möttes i Gavlerinken.
Då stod Åke Lilljebjörn i Brynäsmålet och räddade alla sina 19 skott – och i HV71 stod Thomas Javeblad i vägen för Brynäs hela 40 försök. 0–0. För första gången i elitseriens historia.

...sedan hittade fjärrkontrollen något helt annat. I måstematchen vann Sverige över Polen med 24–21. Handbolls-VM fortsätter.

...Alexander Gerndt. Snart tror jag faktiskt inte att han har spelat i Gefle IF. I fjol vid den här tiden sprang han omkring på Strömvallen som vilken GIF-spelare som helst. Nu gör han succé i landslaget och Hamrén, Anders Svensson, Allbäck – alla ser en lysande fortsättning.
Det antal vidareförsäljningsprocent som Per Olsson lyckats peta in i kontraktet med Helsingborgs IF kommer att ge nya sköna slantar för GIF.

Mer läsning

Annons