Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte ens en välgödd gris i en säck kunde stoppa Brynäs

Att vissa hockeymatcher är bättre än andra behöver man inte ha sett allt för att förstå – bara de två senast i Läkerol Arena.
Att vissa segrar är viktiga vid vissa tidpunkter är inte heller särskilt svåranalyserat.

Annons

just i går gjorde att Brynäs klättrade upp på den 60-poängsnivå Skellefteå låg på, och – om man har den läggningen – har en hyfsad isyta ned till Södertälje och Djurgården som stelnade än mer under kvalstrecket.
60 poäng på 39 matcher är en poäng mindre än vad Brynäs tjänade ihop under fjolårets 55 omgångar – och det är den skräckhistorien man jämför sig med.

virvlande underhållning i går, elitseriehockey när den är riktigt bra – men trots att ölgagget från restaurangen och pubarna når ända upp till min skrivplats timmen efter match tänker jag inte ställa mig på något bord och skråla med i medgångsallsången.
För det är så här.
Det här är säsongen när vackra, fina Läkerol Arena är ett glashus som riskerar att klirra ihop bara alltför många i Brynäsleden börjar gå i otakt igen.
Allt måste gå rätt nu. Precis allt.
Det mest fundamentala uppfylls dock – laget vinner.
Publiken måste också komma, och 6 234 i går är på håret – och då vet jag ändå att folk i högsta Brynäsledningen nästan rusar runt i korridorerna och tackar alla personligen för att de kom.
Det måste vara lugn och ro i klubben – och det har det varit sedan det stormiga, men underhållande årsmötet i juni.

till nu satt personbästa genom att inte trassla till det på egen hand under säsongen. När nu den inhyrde kanadensiske spelaren Kyle Wanvig inte ens räckte till för att sitta bänkad utan fick flytta ut ur omklädningsrummet, så blev jag faktiskt förvånad över att Brynäs hanterade situationen där man satt med en välgödd gris i säcken.
Sportchefen Michael Sundlöv svarade på tilltal och gav bra svar på frågor.
Tränaren Niklas Czarnecki, jag gillar verkligen Brynäs säsong så här långt för att den har gett honom fotfäste att verka i sin spännande ledarfilosofi, väjde inte heller det minsta för frågorna.
Och, jag höll på att ramla av stolen, klubbens ordförande Bo Bylund, fanns faktiskt på plats om något beslut behövde stöttas upp.
Vad har hänt? Det kan ju inte vara jag som har blivit blind och mesig.

Mycket var intressant. Jonathan "Här-tar-vi-ingen-skit" Granström, var en sån där värvning (han kom ju från Mora – Mora!!!) som inte födde mer än funderingar i somras.
Nu har han visat att han är av den rätta Brynäsandan, och bara några matcher efter att han tagit öppen strid för sitt lag i en match så blev han poängkung i Läkerolen med två mål och två passningar.
Granström är att något att hålla i handen när det blåser, och det kommer det att göra.

ringde in Sebastian Lauritzen var jag nog inte ensam om att tänka...nej, inte en till. Inte ytterligare en spelare av ett visst storleksmått och en spelstil där en tom, egen sarghörna är enda tänkbara lekstugan.
Men Lauritzen, och Czarnecki ser belåten ut när framgångarna kommer, har kvaliteter. Han skickade fram en lysande passning till Widings segermål mot Luleå i torsdags, och sköt i går 1–0 och matchavgörande 5–4 (en backhand i en tämligen tom bur).

i svensk ishockey när det vackraste och berömmande ordet löd klapp-klapp.
Det var Brynäs sätt att spela.
Klapp-klapp. Passning, passning, passning – alltid på bladet, alltid vägvinnande och alltid med tanke och finess.
Inget var därför mer passande än att 1–0-målet i matchen, och faktiskt en hel del annat också, var en enda lång hyllning till Stefan "Lill-Prosten" Karlsson vars vepa nu hissades upp bredvid Tords, "Tigerns", Lars-Görans och Wickbergs. Karlsson, som vann åtta SM-guld och faktiskt under såväl 60-, 70- som 80-talet.
Nånstans under ett tidigare krönikörliv hävdade jag envist att Tommy Sandlin borde hyllas på liknande sätt. Jag har inte ändrat uppfattning, och därför följer jag med extra stort intresse Brynäs riktigt prydliga bearbetning som sin stolta, vackra – men också tuffa och omtumlande historia.
Fortsättning följer.
Det gör det alltid med Brynäs.

Annons