Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sara storspelade för Brynäs J20

Sara Grahn har legat sjuk hela julhelgen och fick tacka nej till damkronornas turnering i Tyskland.
I stället fick målvakten hoppa in, storspela och hålla nollan för Brynäs J20 mot Linköping när Topp-10-serien startade.
– Det fanns väl några SHL-meriterade killar där ute. Synd bara att vi inte kunde komma ikapp, sa Sara efter 2–5-förlusten.

Annons

Men hon gjorde sannerligen sitt för att hjälpa Brynäs som efter en klen start fick släppa in tre mål i boxplay i första perioden. Linköping hade fem skott på mål och tre gick in. Då byttes John Morelius ut och in kom Sveriges bästa dammålvakt.

– Jag fick beskedet en minut innan vi skulle in till andra perioden och blev väl lite chockad först men sedan fanns det ingen tid att tänka. Det var bara att gå in och köra.

Hon är ju inte helt ovan att spela med killar. Det var ju bara någon månad sedan hon höll nollan för Oppala i division 2 – som ju ändå är långt ifrån den klass som den här serien bjuder på – och visst har hon både tränat och spelat med Brynäs yngre juniorlag.

– Jag stod en period i J20 förra säsongen också men ändå inte på den här nivån. Det gick väldigt fort därute i vissa sekvenser. Men det är otroligt roligt och väldigt bra för min utveckling.

Senast i onsdags spelade både Linus Ölund och Marcus Ersson för Brynäs i SHL-matchen mot Skellefteå och även Linköping fanns namn i laguppställning med meriter och mål från högsta serien. Det brydde sig Sara inte om.

– Jag fick göra några bra räddningar i andra perioden och det var förstås skönt. I tredje blev det också några röriga situationer framför mig som vi kunde reda ut. Killarna hjälpte mig också väldigt bra.

Hon räddade bland annat ett rent friläge och knep några hårda skott från bra lägen i slottet.

Under andra perioden gjorde också Brynäs två mål framåt och hade 2–3 när sista perioden började. Hemmalaget pressade verkligen på för en kvittering.

– Vi hade väl en träff i stolpen där som närmast, sa Sara som i slutet av matchen plockades ut i en satsning att få fram en kvittering.

Men en utvisning satte stopp för det och LHC kunde göra matchens två sista mål i öppen kasse. Saras nolla förblev alltså intakt.

Tränarduon Mats Bäcklin och Henrik Orevik tvekade inte heller att kasta in Sara när några av de andra målvakterna i Brynäsorganisationen inte kunde spela. Orevik har ju också tränat damlaget de senaste säsongerna.

Nu närmast väntar två matcher på bortaplan lördag och söndag mot Frölunda och Färjestad. Förmodligen med Sara med i bussen på den lilla turnén.

– Jag tror det i alla fall. Vi får väl se. Men det skulle vara roligt. Jag fick tacka nej till landslaget för jag var sjuk men har kunnat träna ordentligt sedan i måndags. Riksserien har ju uppehåll den här helgen också, sa Sara avslutningsvis.

Mer läsning

Annons