Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag njöt av Dixon – men Markström blev kung igen

Vilken underbar match nummer 14 i Brynäs gjorde.
Efter två perioder hade jag bestämt mig för att ge nye centern Steve Dixon huvudrollen i den här krönikan. Jag var imponerad av kanadensaren lojala arbete över hela banan och hans låga felprocent.

Annons

Jag njöt av den skicklige tvåvägscentern, så plötsligt, då stiger Jacob Markström fram i sista perioden, med några smått fenomenala räddningar av världsklass tog han över hjälterollen från transatlanten.
Markström håller nollan för andra gången i elitserien, och, på vilket sätt han gör det.
Det snackas och skrivs sanslöst mycket om Markström, 18 år, att han är lika bra som Henrik Lundqvist var vid samma ålder. Så är det inte alls. Markström är betydligt bättre.
En bättre 18-årig målvakt har Sverige aldrig haft. Jag förstår inte hur han hinner med att stoppa puckarna, men det gör han, lugnt och säkert drar han dem till sig, gör därefter sin obligatoriska tur ner till sarghörnet.
Superlativerna haglar över Markström.


Jag försöker komma på något bra som inte är skrivet om denna yngling tidigare, men allt har skrivits, allt har sagts och Jacob är analyserad in i minsta detalj.
Är ”Honken” Holmqvist en bättre målvakt än Markström? Fick frågan när jag satt och väntade på tränarna på presskonferensen.
Då passade jag på frågan. Här kan jag avslöja att jag fortfarande är svag för upplänningen, det har jag varit sedan jag såg honom första gången i Upplands TV–pucklag i en träningsmatch mot Gästrikland i Vegahallen, 1994 eller 1995 tror jag att det var, minns inte så noga.
Ja, jag håller ”Honken” fortfarande som nummer ett. Men han är tolv år äldre också och en hockeymålvakt blir alltid bättre med åren.
Markström har tiden för sig. Fortsätter han att utvecklas till den världsmålvakt alla tror att han ska bli är det mycket troligt att han blir, inte bara bättre än ”Honken”, utan också den främsta målvakten Sverige har haft, större än Pelle Lindbergh och Pekka Lindmark, de två jag rankar som de största målvakterna Sverige har haft.

Dixon var mycket bra och jag blir mer och mer förtjust i kanadensaren sätt att spela ishockey. Hans bästa match sedan han kom till Brynäs.
– Dixon växer för varje match och han var oerhört bra i dag, sa också Brynäs assisterande tränare Tommy Jonsson.
Dixon gjorde ett fantastiskt jobb över hela banan. Segermålet var hans, ett djävulskt byte där han först tacklade motståndaren ”genom sargen”, slet åt sig pucken från en drällande Jörgen Bemström, vände på en tjugofemöring och sköt det skott som gav retur som Andreas Dackell förlängde till Daniel Widing som blev målskytt för femte gången på de sex senaste matcherna.

Dixon har mycket hockey i sig.
Han har bra spelsinne med fin teknik och är överraskande en fysisk spelare, oerhört passningssäker och laglojal.
1–0 duger det också för att gå upp i serieledning.
Matchkvalitén går att diskutera, jag tycker inte att det var någon av de bättre tillställningarna, de senaste hemmamatcherna mot Modo och Linköping var klasser bättre.
Men Brynäs har den här säsongen en otrolig förmåga att vinna siffermässiga jämna matcher. Det här var Brynäs femte uddamålsseger.
Var Brynäs bättre än Södertälje? Ja, kanske en aning bättre, men det var en hårfin skillnad. Hade SSK kvitterat hade jag inte protesterat. En bra målvakt hade man också - debutant dessutom.

Mer läsning

Annons