Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jönsson lämnar stort tomrum

Kenny Jönsson går en kamp mot klockan för att hinna bli spelklar till matchen mot USA i ishockey-VM.
I Tre Kronors utsatta läge skulle den svenske lagkaptenen saknas oerhört mycket.

Annons

– Det är ett problem att plocka fram såna ledarfigurer, säger förre förbundskaptenen Leif Boork.

Det är inte bara skadekrisen i sig på backsidan som oroar inför mötet med USA på onsdagen.

Efter förlusten mot Lettland är Tre Kronor i ett utsatt läge. Frågan är vem som ska ersätta Jönssons ledaregenskaper på isen?

– Jag tycker att spelare som Magnus Johansson, Tony Mårtensson, Mattias Weinhandl och Dick Tärnström försöker ta tag i det under matcherna. De har gått framåt på det viset. Men den där stora ledaren saknas ju. Om Kenny är tillbakadragen som person så är han en auktoritet på isen. Visst har man lite funderingar på vem som har möjligheten att ersätta honom på det sättet, om alls någon, säger Boork som är på plats på VM som krönikör för Expressen.

Magnus Johansson och Rickard Wallin är assisterande lagkaptener i Tre Kronor. Wallin, Färjestads mästarkapten, säger sig vara beredd att kliva fram men påpekar att hela laget måste göra det:

– I går (mot Lettland) kändes det väl som vi kollade lite för mycket på varandra och väntade på att någon annan skulle göra det. Sedan rann tiden i väg. Det gäller att alla tar tag i sin del i matchen, säger han.

TT: Tycker du att ni har många ledare i laget?

– Ja, det tycker jag, Vi har bra stämning i gruppen och det har vi haft sedan första dagen. Vi har bra med karaktärer i det här gänget, det gäller bara att få i hop det. Men det är klart att vi saknar Kenny med hans rutin och ledaregenskaper. Framför allt är han en fantastisk spelare, säger Wallin.

Kenny Jönsson har problem med höften. Han säger att det 50–50 om han kan spela på onsdagen. Kan han inte spela så får Tre Kronor gå runt på fem backar.

– Visst tar det mer kraft än när man är sex eller sju stycken. Jag såg att (Johan) Åkerman hade sagt att alla vill spela så mycket som möjligt. I en eller två matcher så tror jag man klarar det utan problem, säger Jönsson.

Annons