Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonsson lovar mer aggressivt Brynäs

(Ny version) Han har kunnat verka i skymundan som assisterande tränare.

Men i samma ögonblick som Micke Sundlöv sköt fram kontraktet där det står att Tommy Jonsson nu är ansvarig huvudtränare i Brynäs IF försvann den möjligheten.

Annons

– Jag är medveten om att det är en post där det kan blåsa rätt rejält ibland. Men jag är oerhört stolt och glad att få den här chansen, säger Tommy i en öppenhjärtig intervju.

Vem är han egentligen, vad har han för bakgrund, hur tänker han göra Brynäs ännu vassare till nästa säsong är frågor sporten fick svar på under en spännande halvtimme i går.

• Kan du bli profet i din egen hemstad? För visst är du en Gävlekille från grund och botten?

– Det stämmer bra. Jag är född och uppvuxen dels i Stigslund och dels i Sätra och Brynäs är klubben i mitt hjärta. Det är det som gör att det här känns väldigt speciellt och det är få förunnat att få den här chansen. Jag känner mig oerhört hedrad.

• Berätta lite om din hockeybakgrund.

– Jag blev ju aldrig någon bra spelare själv. Men jag lirade med Brynäs under pojklagsåren och kom så långt som till TV-pucken 1986. Jag var med i Gästriklands -71-lag och vi gick faktiskt till final och fick möta Stockholm. Men där blev det stopp...

• Ahh, var inte det mot Mats Sundin och Ove Molin?

– Jo, det stämmer. Vi förlorade med 7–1. Efter det tog karriären slut. Dels var jag väl inte bra nog men jag åkte också på en allvarlig knäskada när jag var 16 år och det blev inte så mycket mer efter det. Jag spelade visserligen fem säsongen i GGIK men det var mest på skoj. Jag hade faktiskt Janne Kock och Gunnar Persson som tränare då.

• Hur blev du tränare?

– Jag har alltid varit intresserad av tränar- och ledarbiten och gick tidigt en utbildning inom det området. Mitt allra första uppdrag var 1989 i Brynäs J18-lag som assisterande tränare till Stefan Utby. Det gav verkligen mersmak och jag tyckte det var jätteroligt. Sedan har det varit på olika nivåer hela tiden.

• Men inte bara i Brynäs?

– Mitt första egna lag som ansvarig var Godis U16-lag och sedan blev det J18-killarna i samma förening i tre år. På seniornivå hade jag också Valbo i division 1 i två säsonger. Annars har det varit Brynäs J18 och J20-lag.

• Har du aldrig varit sugen på att lämna stan?

– Jag var faktiskt klar som tränare för Halmstads Hammers när dom låg i allsvenskan. Kontraktet var påskrivet och jag hade påbörjat försäsongsträningen när det helt plötslig kom uppgifter om att föreningen i princip var bankrutt och riskerade att gå i konkurs. Klubbens styrelse avgick och jag blev rekommenderad att hoppa av. Jag är glad att jag lyssnade på det rådet och bara någon månad sedan var det kört för klubben. Men då var jag redan borta.

• Blev du bränd av det?

– Nej, absolut inte. Det var ju inget personligt och ingenting jag kunde påverka. Det kändes helt rätt i det läget när erbjudandet kom och jag var väldigt motiverad. Men det var bara att flytta hem igen och till slut blev det så att jag tränade Brynäs -94-lag där grabben Tim spelade. När Brynäs skulle starta upp sin U16-satsning med 91-kullen fick jag frågan om att vara med där. Det var en härlig tid och några av dom är ju med upp i A-laget nu.

• Men du kunde inte fortsätta med det jobbet. Berätta.

– Jag hade ett företag med min pappa och han åkte på en hjärtsmäll och blev riktigt sjuk. Han hade ställt upp på mig så otroligt mycket genom alla år att det var en självklarhet att ställa upp för honom den här gången. Jag förklarade saken för Brynäs och det var inget problem att lösa kontraktet. Jag tog över företaget och drev det i två år. Det var också riktigt lärorikt att få ta del av näringslivet. Men till slut sålde vi företaget och jag kände att det var hockeyn och tränarbiten jag ville hålla på med.

• Då blev det Brynäs igen.

– Jag fick frågan om att bli assisterande tränare i A-laget bakom Niklas Czarnecki och har haft tre otroligt bra och lärorika år. Hade jag fått frågan om att bli A-lagstränare när jag tränade juniorlaget hade jag jublat och direkt hoppat på det. Men med facit i hand är jag väldigt glad att det inte blev så. Nu vet jag hur det här fungerar på ett helt annat sätt än då. Nu är jag redo och mogen.

• Hur har samarbetet med Czarnecki och Janne Larsson fungerat?

– Väldigt bra måste jag säga. Vi är tre helt olika personligheter men vi har lärt varandra mycket. Som huvudtränare har ju Niklas tagit de slutgiltiga besluten men jag har känt stor delaktighet hela tiden. Men det är klart att vi har haft skilda meningar ibland. Så blir det ju.

• Janne blir kvar som assisterande tränare och ytterligare ett namn ska ingå så att ni blir en trio. Vem vill du se där?

– Det finns inget namn klart än. Men för mig är det viktigt att den personen brinner för det här, har en stor passion och är erfaren.

• Blir det ett nytt Brynäs vi får se nästa säsong?

– Inte så mycket. Vi kommer att bygga vidare på det här som vi har startat. Men i anfallsspelet ska vi förhoppningsvis få in ytterligare aggressivitet och intensitet som bygger på mycket skridskoåkning.

• Hur låter din tränarfilosofi?

– Att alla är lika mycket värda oavsett istid eller om man spelar i första- eller fjärdekedjan. Därmed inte sagt att man ska behandla alla lika. Det är skillnad mellan dom två sakerna. Det är olika individer som behöver olika saker. Men generellt vill jag ha en god kommunikation med spelarna.

• Vilken del av tränarjobbet är roligast. Att lägga upp och genomföra isträningarna eller att coacha laget i matcherna?

– Båda två. Jag har alltid varit intresserad av träningsmomentet, planera och göra roliga och varierade träningar. Men det är också otroligt roligt när det bränner till och det blir match.

• När börjar du ditt jobb?

– Kontraktet är över två år och börjar gälla från den 1 maj. Men redan nu jobbar jag på som vanligt. Jag har precis haft de första samtalen med några av spelarna och sedan planerar vi starten av försäsongen. Den 18 april är det dags. Då kör vi igång igen.

• Blir det stora förändringar i truppen?

– Jag hoppas inte det. Men det är saker vi också jobbar med nu. Somervuori har ju redan talat om att han flyttar hem. Det är klart vi måste fylla vissa luckor. Men i Eeros fall blir det nog lika tufft att ersätta hans personlighet. En fantastisk kille som förutom att han är en väldigt bra hockeyspelare även är en riktig glädjespridare.

Mer läsning

Annons