Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan vi få be om guldjubel i kväll?

I kväll kan det bli guldjubel i Läkerol Arena. I så fall är det Brynäs första JSM-guld sedan 1983. Anders Huss minns känslan.
– Det är länge sen nu, men jag minns hur roligt det var, säger Huss som fyller 45 år i april.

Annons

Brynäslegenden Anders Huss var en av spelarna som fick ta emot hyllningarna från cirka 1 500 åskådare i Gavlerinken, efter finalsegern mot Leksand för 26 år sedan.

Janne Larsson, Håkan Pettersson, Niklas Wikegård och bröderna Sandström, Tomas och Mikael, var några andra spelare som fick lyfta JSM-pokalen mot taket.

– Det var det största man kunde vara med om då, om man bortser från JVM och senior-VM. Det är länge sen nu, men jag minns hur roligt det var, säger Anders Huss som i dag är lagledare i Timrå IK i elitserien.

I fjol var Brynäs där igen, efter 25 års väntan – i final. Men det gick inte hela vägen. Brynäs vann den första finalmatchen på hemmais med 2–1, men två raka förluster i Wallenstamshallen i Göteborg gjorde att Frölunda tog hem guldet.

Nu är utgångsläget detsamma, med en viss skillnad. Brynäs har 1–0 i matcher mot HV 71 i J20-finalen, och laget har fördel av hemmais. Blir det en avgörande match, i så fall i morgon, kommer även den att spelas i Läkerol Arena.

– Jag tror att de klarar av det. Det lär väl vara en del nerver inblandat, men det ska gå ändå, säger Anders Huss.

– Jag vet inte, det handlar nog mest om tillfälligheter. Brynäs har en riktigt bra juniorverksamhet i dagsläget och mycket beror på hur spelarna i laget fungerar tillsammans.

J20-tränaren Mats Bäcklin är full av revanschlusta efter fjolårets tunga fall i finalen.

– Det vore väldigt roligt för juniorhockeyn i Brynäs att få vinna det här guldet. Normalt sett ska vi ju ha en fördel nu när vi spelar på hemmais, men det är en lång bit kvar, säger Bäcklin.

Brynäs låg under med 3–1 efter två spelade perioder i Kinnarps Arena senast, men till slut blev det seger med 5–3.

– Vi mötte ett väldigt bra HV 71 i 50 minuter, de var bättre än oss. Jag hoppas att vi kommer att avgöra nu med den fartfyllda hockey vi kan spela.

– Power play och box play. Och så målvaktsspelet förstås.

Anton Persson, Calle Järnkrok och kompani är redo att ta död på en 26 år lång väntan – och fixa ett nytt JSM-guld åt Brynäs.

 

Mer läsning

Annons