Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klanka inte på Euroserien - lagens status måste höjas

Det har blivit någon sorts snobbism bland landets sportkrönikörer att tycka väldigt illa om Euro Hockey Tour.
Jag är inte en av dem.

Annons

Finkrönikörerna tycker att de fyra turneringarna är iskalla och hänvisar till de dåliga publiksiffrorna. Personligen är jag väl inget jättefans av Euro Hockey Tour, men anser att turneringarna behövs och att intresset inte är så dåligt som många påstår.
Jag anser att intresset i respektive land är hyggligt.
Jag är inte på plats i Hartwall Arena i Helsingfors den här gången, men tidigare turneringar har jag sett på plats de senaste sex säsongerna och det gäller också LG Hockey Games i Globen, min upplevelse både i Helsingfors och i Stockholm har alla år varit att det finns ett stort intresse för turneringarna.

En förutsättning i Helsingfors är att Finlands består av ett konkurrenskraftigt lag med de bästa spelarna. Undantaget är självklart de som spelar borta i NHL, men i alla fall de som finns här hemma, i Finland och i Ryssland ska självklart spela om de blir uttagna.

Samma sak gäller för svenska spelarna och då främst turneringen i Globen.
De vikande publiksiffrorna har alltså en förklaring.
Det går att finna i alltför profillösa landslag. Inte att det är några fel på turneringsuppläggen som sådana, spelar Sveriges, Finlands - som dock har ett starkt landslag den här gången - och Tjeckiens allra bästa spelare, då får turneringarna bättre status och därmed större publik.
Som jag ser det kan man inte lasta Euro Hockey Tour för att det var halvbesatt mellan Finland–Tjeckien i torsdags och Tre Kronor–Tjeckien i går. Problemet ligger hos respektive nations uttagningsprinciper. Där måste det bli skärpning.
Titta på Ryssland, med sitt mycket namnkunniga lag, där var det fullt hus i torsdags mot Tre Kronor.

Bengt-Åke Gustafsson har ju valt att arbeta efter principen "testa nytt och låt de givna vila".
Det är ett arbetssätt som jag anser vara felaktigt. De allra bästa spelarna ska alltid vara med i Tre Kronor om de inte är skadade.
Detta för att behålla statusen på Tre Kronor. Det ska vara "fint" och en heder att spela i landslaget. Tre Kronor får inte bli en slasktunna där alla ska vara med och plaska.
Om de allra bästa är med får också turneringarna högra status. Det skulle betyda mycket för intresset, där turneringarna kan bli av högsta kvalité.

Finns det några hedersamma förluster var det en sådan mot Ryssland i torsdags.
Tre Kronors trupp i Karjala Tournament är inte så tokig. Bra målvakter, försvarsstarkt men lite tunt framåt.
Därför var det överraskande att man föll ihop så totalt i sista perioden mot Tjeckien Två bra perioder och ledning med 1–0 blev fyra tjeckiska mål i sista perioden och en klar svensk förlust.
Genomklappningen förbryllar mig något. Ingenting tydde under två perioder att matchen skulle gå mot en sådan vändning.
Men tjeckerna måste ha tänt till efter kvitteringen och när lagets mest namnkunniga spelare, de så kallade stjärnorna, fick fart på rören och plötslig tyckte att det här med landslagshockey i Helsingfors är det festligaste som finns, ja, då blev det plötsligt så mycket ytor i den svenska zonen att det fanns all tid i världen att spela bort det svenska laget.

Brynäs hade en enda spelare med i Tre Kronor.
Det är Daniel Widing, som ofta gör bra matcher i landslagströjan trots inte alltför imponerande insatser i Brynäs, mot Ryssland var han hela matchen en ständig oroskälla för ryska försvarsspelet, ständigt pigg och fräsch.
Mot Tjeckien hade Daniel en mindre bra dag. Kedjan med Daniel, Rickard Wallin och Karl Fabricius, som var riktigt bra mot Ryssland, var i går rätt osynlig.
Det var också stor skillnad på det svenska målvaktspelet från i torsdag och i går. "Honken" Holmqvist var fenomenal mot Ryssland, orsaken till att det bara blev 0–1, medan Jonas Gustavsson inte alls var av samma klass och darrade ordentligt på några av målen.

Sverige har nu spelat fyra landskamper denna säsong utan seger under ordinarie tid. Laget har tre förluster och en seger över Finland i september efter straffar.

Mer läsning

Annons