Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lämnade för fyra år sedan – nu fick Brynäs betalt

Brynäs får inte en krona för Jonathan Carlssons övergång till Chicago Black Hawks. Däremot har klubben inkasserat en slant för förre backen Mattias Karlsson, som nästa säsong spelar i Timrå IK.

Annons

Så länge något nytt NHL-avtal inte finns undertecknat går de svenska klubbarna lottlösa när spelare väljer att lämna elitserien för spel i NHL. Därför inbringar inte Jonathan Carlssons flytt till Chicago några slantar i Brynäs kassakista.

Men för backen Mattias Karlsson, som spelade i Brynäs juniorlag plus några få elitseriematcher mellan 2001 och 2005, har Brynäs fått runt 270 000 kronor.

– Bra så, men det är inga pengar som jag kan använda för spelartruppen. Utan den här summan går rakt in i föreningen, berättar Brynäs sportchef Michael Sundlöv.

Vad det handlar om är det så kallade utbildningsbidraget på 200 000 dollar, som nu har fördelats mellan de klubbar som Mattias Karlsson spelade i innan han förra säsongen tog chansen i AHL-laget Binghamton Senators.

Förutom Brynäs har även Almtuna, Bofors och Färjestad fått en del av summan.

– Han kom ju till oss som femtonåring och att vi får in en slant för honom är ju bättre än inget, berättar Sundlöv.

För Mattias Karlsson, som nu är 24 år, blev det bara en säsong i Ottawas farmarlag, Binghamton. Till hösten ska han spela i elitserien igen – för Timrå IK.

Förutom Jonathan Carlsson hoppas och tror inte Micke Sundlöv att några fler spelare ska lämna Brynäs för NHL.

– Nej, men man vet ju aldrig. 15 juni är deadline för de spelare som har en övergångsklausul i sitt kontrakt.

– Nej, jag tror inte att han vill ännu och han har ingen proffsklausul i sitt kontrakt heller, säger Sundlöv som dock berättar att guldhjälten från juniorlaget i våras, Klas Leidermark, tackat jag till att åka på College i USA.

Leidermark, som öste in poäng i J20-serien i vintras, kommer att studera och spela hockey vid erkända University of Maine.

– Han har fått fullt scholarship, det bästa du kan få, och sedan får vi se hur många år han stannar där, men det är verkligen jättekul för honom.

Mer läsning

Annons