Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lauritzen ligornas lirare

Han har verkligen gått den långa vägen.

Vid 27-års ålder har Sebastian Lauritzen fått sitt genombrott i elitserien och toppar en hel drös med diverse interna ligor i Brynäs.

Annons

– Jag har aldrig åkt med på någon räkmacka och har fått jobba hårt för att komma hit, säger Lauritzen inför kvällens match mot Djurgården.

Just nu är det poängligan, plus/minus-ligan och utvisningsligan som nummer 16 har tätpositionen i.

– Hmm, poängligan och plus/minus känns ju helt okej. Utvisningsligan har jag egentligen ingen kommentar till annat än att 38 minuter inte är så mycket att gnälla om egentligen, säger han och flinar.

Med 14 seriematcher kvar har han redan slagit sitt personliga poängrekord i den högsta serien. 28 poäng på 38 matcher varav 22 är assist av den spelskickliga liraren. Ifjol kom han upp i 25 poäng medan hans första säsong i Brynäs slutade med 17 pinnar.

I den viktiga plus/minus-statistiken är han tillsammans med Mattias Ekholm bäst i Brynäs. Plus nio ståtar de båda med.

– Det är klart att jag har blivit både äldre, tryggare och vet nu vad det handlar om att spela i elitserien. Tillsammans med ett stort förtroende från tränarna och ett bättre självförtroende kan jag väl ta lite större plats nu. Då är det kanske inte så konstigt – men oerhört skönt – att poängen trillar in också.

Det har aldrig varit en självklarhet för Sebastian — eller ”Basse” som alla kallar honom – att vräka in poäng även om han har några fina säsonger i allsvenskan med Sundsvall, Bofors och Växjö. I elitserien prövade han lyckan i Linköping men där blev det minimalt med både poäng och speltid.

– Dom värvade Hlavac och Hlinka som ju är världsspelare och det är klart att jag hamnade i fjärdekedjan och det var en jäkla kamp att överhuvudtaget behålla en plats i laget. Jag trivdes i själva Linköping men minns inte tillbaka på hockeytiden med någon speciellt glädje. Men jag lärde mig i alla fall att bita ihop och inte gnälla.

Tillsammans med att han har gått den långa vägen till framgång på hockeyrinken har han tillbaka det där hårda jobbet nu. Det var aldrig tal om några juniorlandslag när han var i den åldern och i Timrå slog han aldrig igenom som 18-19-åring. Men ”Basse” är ett levande bevis på att det går att komma fram i elitserien efter att ha passerat 25-årsstrecket också.

– Jag var inte tillräckligt bra helt enkelt. Men jag har bitit ihop och nu när jag har fyllt 27 år så har jag en helt annan trygghet och framför allt fått en hel del rutin. Det betyder grymt mycket. Den här säsongen har jag dessutom hittat en mycket jämnare nivå på mitt spel.

När elitserien går in i sitt slutskede är varje match för Brynäs som en slutspelsfight. Poängen är otroligt viktig om det ska bli minst en kvartsfinalplats för tredje året på raken.

Djurgården i kväll är nästa uppgift.

– Det finns väl inget roligare än att spela dom här matcherna som gäller så fantastiskt mycket. Vi skulle ha vunnit mot Timrå i torsdags och det känns fortfarande lite surt. Men vi får ta Djurgården nu i stället, avslutar Lauritzen.

Mer läsning

Annons