Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindbäck skakas inte

Två matcher. Tio insläppta mål.
Men mitt i all elände finns ändå ett starkt självförtroende hos Anders Lindbäck – en självinsikt som han byggt upp under karriärens gång.
– Det är bara att köra på. Det här är inget som skakat mig, säger Brynäsmålvakten som dystert nog har sämst räddningsprocent av samtliga 27 målvakter som stått i elitserien den här säsongen.

Annons

Utifrån har pressen på Anders Lindbäck varit stor sedan Jacob Markström satte sig på planet till Kanada och JVM. För stor enligt honom själv. Uppvaknandet som förstemålvakt under Markströms sex matchers frånvaro har än så länge varit brutalt för Lindbäck. 20-åringen har släppt in tio mål på två matcher och räddningsprocenten 85,53 är en klar nedgång jämfört med 89,57 procent som han hade tidigare under säsongen.

– Jag vet inte vad folk förväntar sig av mig, jag har bara stått elva elitseriematcher i hela mitt liv. Men själv har jag höga förväntningar på mig, säger Brynäsmålvakten och analyserar de senaste matcherna mot HV71 och Linköping.

– Jag är inte nöjd med de matcherna. Jag gör ett eller två misstag som jag normalt sett inte gör. Sedan känns det som att jag har oflyt, pucken studsar fel helt enkelt.

– Dom får väl tycka vad dom vill. Vissa i publiken kan mer och andra mindre om ishockey, men jag bryr mig inte om vad folk tycker.

Det är i dessa tunga tider som självförtroendet blir testat på allvar. Vad gäller Lindbäcks självförtroende, finns inget att klaga på.

– Nä, det gäller att inte börja tänka, det är bara att köra på. Herregud, jag har väl släppt in mål förut. Jag vet vad jag kan. Jag vet att jag kan spela bra och jag har fortfarande en tro på min förmåga. Det här är ingenting som har skakat mig, säger han och påpekar att det samtidigt kan svänga snabbt i elitseriehockeyn.

– Se bara på en sån som Mattias Modig i Luleå. Han var riktigt dålig i början av säsongen, men sen när laget började spela tätare då blev han helt plötsligt landslagsmålvakt. Det är så lite som behövs – och mycket handlar om självförtroende, menar Lindbäck som inte har några muntra siffror statistiskt sett. Av samtliga 27 målvakter som stått i elitserien denna säsong, har han sämst räddningsprocent av samtliga.

Ett starkt skäl till att hans spel inte haft samma stabilitet som tidigare beror delvis också på att försvarsspelet inte hållit måttet. Något tränare Niklas Czarnecki håller med om.

– Vi är mindre täta nu och spelar inte med lika stor noggrannhet som tidigare under säsongen. Det kan bero på att vi hamnat i tidiga underlägen och blir stressade. Vi måste tillbaka till basic igen och börja samarbeta. Vi klev ombord på den här båten med att ligga på slutspelsplats i 35 omgångar. Nu ska vi vara kvar där.

Mer läsning

Annons