Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lisa tar den vildaste vägen till världscupen

/

Lisa Andersson fick inte någon plats på det alpina skidgymnasiet i Gällivare.
Hon tog reservalternativet i stället.
I vinter tänker hon världscupdebutera i skicross.

Annons

Förra veckan presenterade vi i samband med ett annat reportage en lista över gästrikar som ska tävla i olika världscuper i vinter.

Men den var faktiskt inte fullständig.

För det räckte inte med längd, alpint, freestyle och skidskytte.

Gästrikland har en världscupåkare även i den heta och växande disciplinen skicross, eftersom Lisa Andersson, Gävle Alpina, är en av fyra i landslaget där storstjärnan Anna Holmlund finns med.

– Jag satt och såg på teve när hon tog OS-brons i Sotji, och jo – jag tänkte nog att jag skulle vilja tävla i landslaget tillsammans med henne, berättar Lisa.

Och redan i vinter är det dags. I början av december går premiären i österrikiska Montafon. Då kan Lisa vara med.

Och det är ingen buskablyg debutant som siktar på den tävlingen, och en rad andra under säsongen.

– Självklart har jag en målsättning om att inte bara få åka världscupen, utan också att kvala mig vidare till en plats bland de 16 som åker kvartsfinal i tävlingarna. Det är ju det som det handlar om, att ta världscuppoäng, säger Lisa.

Det är dock tufft på toppen. Det har Lisa redan känt av.

– Förra säsongen kom vi ut och åkte Europacupen, och först var det en chock – men sedan var det oerhört utvecklande att få mäta sig med andra åkare på den nivån.

Och nästa steg med världscupen är naturligtvis ännu större.

– Men det dyker upp banor och backar som passar, och då gäller det att slå till. Världscupen innehåller ju så många tävlingar. Jag tänker ta alla chanser jag får, både i Världscupen och i Europacuptävlingen.

En världscupomgång går till och med på hemmaplan. I Idre 12–14 februari.

Lisa Andersson anses vara en stor talang och intressant åkare i ett längre perspektiv.

Hon är, ja vadå – vi låter henne beskriva sig själv.

– Jag är stark, riktigt stark i benen. Jag åker skidor bra, det tackar jag min alpina bakgrund för – och så är jag bra att på att utnyttja terrängen i banorna. Jag förstår hur jag ska åka.

Egenskaper som kan föra henne långt. Först kommande säsong, och sedan till internationella mästerskap som bland annat OS i sydkoreanska Pyeongchang 2018 och Peking 2022.

Fast just nu är Lisa nöjd med att hon av en tillfällighet hamnade på rätt skidbana.

– Jag åkte ju utför förut och försökte komma in på alpina skidgymnasiet i Gällivare men lyckades inte. Då hörde dom av sig från Torsby, så blev det skicross – och nu ångrar jag ingenting.

FOTNOT: Skicrosslandslagets träningsgrupp inför den kommande säsongen består av fyra damer: Anna Holmlund, OS-trean som vann världscupen i vinter, Sandra Näslund, också långt framme i OS men skadad i vinter – och Lisa Andersson, Gävle Alpina och Alexandra Edebo, Stockholm skicross.

Mer läsning

Annons