Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Lite som att börja om”

Brynäs är regerande svenska mästare.

Men när J20-serien startar i helgen med matcher mot Leksand och Mora har Brynäs i princip ett helt nytt lag på benen.

– Det är tolv nya spelare in medan elva har försvunnit. Så visst blir det lite som att börja om, säger tränaren Mats Bäcklin.

Annons

Namn som Morgan Hassel, Klas Leidermark, Anton Persson och några till har fallit för åldersstrecket och dragit vidare i sina hockeykarriärer medan jättetalangerna Anton Rödin, Jakob Silfverberg, Simon Löf och Simon Bertilsson kommer att spela A-lagshockey i vinter. Lägg till en Henrik Thegel som dessutom spelar allsvenskt i Sundsvall så har ni stommen till framgångarna förra säsongen.

– Det är otroligt roligt att så många ska spela i elitserien i vinter. Det är därför vi håller på att få fram egna talanger som ska slussas vidare. Men vi har ett intressant lag nu också, säger Bäcklin.

På målvaktssidan har Brynäs en tradition som heter duga och Anders Lindbäck, Jacob Markström och Jocke Eriksson har de senaste åren lyft juniorlaget till riktigt höga höjder. På den sidan ser det fortsatt bra ut.

– Det tycker jag. Alexander Sahlin har ju tränat och matchats med A-laget när Läck har varit skadad hela försäsongen och Oskar Östlund är också riktigt duktig, säger Bäckiln som kommer att matcha Sahlin i kassen i eftermiddag mot Leksand.

Kedjan med Rödin/Leidermark/Thegel gjorde sanslösa 197 poäng tillsammans under fjolåret och det blir förstås svår att ersätta – för att inte säga omöjligt...

– Vi satsar mer på jämnhet den här säsongen där alla enheter kan kliva fram och avgöra. Den sista träningsmatchen visade lite av det också när samtliga fyra kedjor producerade och kom med i målprotokollet.

Totalt har Brynäs J20-gäng avverkat tolv träningsmatcher. Några fler än vanligt just med tanke på att laget behöver spela ihop sig lite mera än vanligt. Omsättningen brukar alltid vara stor men kanske inte så här...

– Nä, vi har medvetet matchat hårt för att ge killarna en rejäl chans att känna efter hur J20-hockeyn fungerar. Det har förstås varit mycket upp och ner så här långt men det har blivit bättre och bättre. Nu ska det bli skönt att serien startar så får vi se hur det blir.

Men några profetior vågar sig Bäcklin inte på trots att han är en rutinerad juniorcoach som nu går in på sitt femte år i Brynäs.

– Nä, det ser jämnare ut än någonsin tidigare. Som regerande mästare får man dessutom ögonen på sig och alla kommer att vilja besegra oss den här vintern. Målet först och främst blir att bli bland de fyra bästa som får spela super 8-serien efter jul.

En första riktigt bra test är matcherna i helgen mot Leksand och Mora som alltid brukar ge Brynäs en ordentlig match. Det hela startar mot Leksand i eftermiddag och fortsätter i morgon mot Mora.

 

Mer läsning

Annons