Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liv lysande – men Jagr avgjorde

Johan ”Honken” Holmqvist, Stefan Liv eller Jonas Gustavsson.
Vem blir Tre Kronors förstemålvakt i VM?
Liv tänker verkligen ta den fajten.

Annons

Förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafssons tanke var att testa alla tre målvakterna i Czech Hockey Games. Nu blir det inte så.

Jonas Gustavsson flög av familjeskäl hastigt hem på torsdagsförmiddagen och han kommer inte tillbaka till turneringen.

– Jag räknar inte med honom utan vi ses på onsdag. Han är med i den preliminära VM-truppen, säger förbundskaptenen.

Kanske fick han svaret i målvaktsfrågan ändå redan i 1–2 (0–0, 1–1, 0–1)-förlusten mot Tjeckien på torsdagskvällen. Eller ännu en påminnelse om att han står inför ett ytterst svårt val framöver.

Stefan Liv var... hur bra som helst.

– Jag sade till Stefan och ”Honken” (står mot Finland på lördag) att nu får ni spika igen och ge mig ett helvete med uttagningen inför söndagens match (Ryssland), säger ”Bengan”.

– Liv var jättebra, det finns inget att klaga på fast han fick släppa in två. Det var svåra lägen för honom.

Det var den polskfödde smålänningens förtjänst att Tre Kronor gick in till den tredje perioden med en fortsatt klar chans att inleda turneringen med en seger.

Liv tog tio skott i första perioden, men det var småpotatis i jämförelse med vad som väntade när tjeckerna ökade trycket i andra.

Då smällde det stup i ett.

Liv visade hela registret, i synnerhet under de sex minuter då tjeckerna producerade fem högkvalitativa chanser.

De svettigaste räddningarna:

Benparaden på Marek Kvapils rappa skott.Kylan när han väntade in Petr Cajanek och lät tjecken göra första draget. Liv stod lugnt kvar och städade undan.Förflyttningen när Jaromir Jagr stötte fram klubban och försökte peta pucken mellan benen på HV-stjärnan. Liv lämnade ingen lucka.

– Den perioden var viktig, då hade de bra tryck. Annars tycker jag inte att de skapade så mycket. Men visst, jag tycker det var en okej match från min sida, men man är aldrig nöjd när det inte blir seger, säger Stefan Liv.

Drömmen om att hålla nollan mot Tjeckien i Tjeckien sprack kort senare – och då var Liv helt chanslös. Cajanek fick öppet mål (12.33) efter förarbete av Jagr och med hjälp av ett virrigt blågult försvarsspel.

Tjeckien dominerade klart – ändå fick Tre Kronor med sig 1–1 in till sista perioden. Med 1.42 kvar serverade Rickard Wallin och Niklas Nordgren pucken till Christian Berglund som drog till direkt när Jakub Stepanek hade skymd sikt.

Tre Kronor öste på i början av tredje, men när Johan Harju och Lars Jonsson båda hamnade i utvisningsbåset fick tjeckerna ett tillfälle de inte missade. I spel fem mot tre med fem minuter kvar smällde världsstjärnan Jagr in segerpucken.

– Han fick tid på sig och jag var rädd att han skulle passa mot bortre stolpen, säger Liv som lämnade en lucka.

– Inte mycket att säga om, däremot måste vi göra något själva i de power play vi hade innan, säger Bengt-Åke Gustafsson.

Framåt var han belåten med kreativiteten hos Johan Harju och Linus Omark.

Mer läsning

Annons