Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Luleå får böta för knallskottet i Läkerol Arena

Luleåfans kastade smällare i bortamatchen mot Brynäs i Läkerol Arena 30 oktober.
Nu får klubben, Luleå HF, böta 20 000 kronor.
Det har hockeyförbundets tävlingsnämnd beslutat.

Annons

Tävlingsnämnden hänvisar till en paragraf i tävlingsbestämmelserna som säger att gästande förening är ansvarig för sina supportrars uppträdande i samband med och under match.

Som underlag har man använt huvuddomaren David Bergmans rapport, plus en anmälan från förbundets egen tävlingschef, Mikael Lundström.

Luleåsektionen kastade smällare redan före matchen, och när Luleå sedan gjorde mål i den första perioden briserade även ett knallskott. Då valde polisen att tömma läktaren i pausen och visitera samtliga supportrar ännu en gång, och situationen lugnade ner sig. Sex smällare hittades i samband med detta på en intilliggande toalett.

Två personer greps sedan de identifierats via videoövervakningen och mot en av supportrarna pågår fortfarande en polisutredning.

I väntan på den är han avstängd från samtliga elitseriearenor, helt enligt hockeyligans föreskrifter. Något som rört upp känslorna i Luleå, där klacken demonstrerade under den senaste hemmamatchen, mot att personen stängts av utan att någon i Luleå fått se bevismaterialet.

Tävlingsnämnden har tagit del av videobilderna från matchen och konstaterar, kombinerat med yttrandena från domare Bergman och anmälaren Mikael Lundström, att det inte råder något tvivel om att det kraftiga knallskottet kom från Luleå Hockeys supportersektion.

Därför åläggs Luleå Hockey en straffavgift på 20 000 kronor, plus att klubben måste lämna in en handlingsplan senast 31 december på hur man ska undvika liknande händelser i framtiden.

Luleå Hockey å sin sida menar att det inte kan uteslutas att fyrverkeripjäsen kastats från någon intilliggande sektion och ifrågasätter även om anmälaren har expertis nog att verkligen avgöra om det rör sig om ett knallskott eller inte.

Mer läsning

Annons