Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lysande Ekholm hoppas på VM

I fjol blev han bortplockad i sista stund.

Den här gången ser Brynäsbacken Mattias Ekholm, 21, ut att ha säkrat en biljett till VM-festen på hemmaplan redan nu.

Annons

– Han har varit lysande, det största utropstecknet, sade förbundskaptenen Pär Mårts sedan Tre Kronor besegrat Finland med 3–1 och vunnit hemmaturneringen i Globen för andra året i rad.

Ekholm utsågs till turneringens bäste back och om självförtroendet fick sig en törn förra våren och ytterligare en i höstas så lär det vara på topp nu.

Brynäsbacken försökte ta en NHL-plats i Nashville, men det slutade med en returresa till Gävle.

Men även om det kommer beröm från alla håll och han själv är nöjd med insatsen i Oddset hockey games tar han inget för givet.

– VM är ett väldigt stort mål, men kommer "Lidas", Kronwall och hela gänget från NHL så lär det bli svårt, sade han.

Från det Tre Kronor som vann i Globen lär han dock vara en av de första i kön.

– Även om vi inte vann första matchen så är jag nöjd med mina matcher. Jag har varit med och styrt spelet och jag vill vara med och bidra. Jag tycker jag har förbättrat allt, men framför allt vågar jag hålla i pucken i egen zon mer nu än förut, sade han.

Ekholm gjorde en blixtrande solonummer i andra perioden mot Finland. Han vann pucken mot tre finländare i egen zon, satte i gång en motattack som slutade med att AIK-forwarden Robert Rosén missade halvöppet mål och träffade stolpen i stället.

Just den sekvensen blev startskottet till en blixtrande svensk insats. Staffan Kronwall pricksköt 1–0 i powerplay efter 15.59 av andra perioden och Jonas Andersson ökade till 2–0 under en avvaktande utvisning efter 5.52 av den tredje perioden.

Allt såg avgjort ut. I stället kunde Janne Pesonen reducera i numerärt underläge efter svenskt slarv. Efter det tvingades målvakten Viktor Fasth till en rad vassa ingripanden – bland annat tog han två frilägen, från Pesonen och Jesse Joensuu.

Joel Lundqvist avgjorde allt med sitt 3–1-mål efter 18.11.

I början av mars gör Mårts säsongens sista NHL-resa.

– Bara för att man spelar i NHL har man ingen given plats i VM-truppen. Det går inte att svara på hur många det kan bli därifrån, sade Mårts som i fjolårets silvertrupp hade nio NHL-spelare.

Nästa gång Tre Kronor är ordinarie är till Czech hockey games i slutet av april. Efter den turneringen i fjol fick Ekholm lämna.

I Globenturneringen var han bäst tillsammans med Viktor Fasth, utsedd till turneringens bäste spelare, Färjestads tuffe back Jonas Frögren – missade Finlandsmatchen – och forwardstrion Tony Mårtensson, Jakob Silfverberg och Nicklas Danielsson.

Mer läsning

Annons