Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Måltorka för Bäckis i NHL

Måltorkan var knappast planerad.

Däremot att världens mest offensiva lag ska lägga mer fokus på defensiven. Washington ska byta mål mot titlar i NHL-ishockeyn.

Annons

– Jag tror det är rätt väg. Förut var det mycket individuellt, förhoppningsvis förstår alla att man måste jobba som ett lag för att vinna, säger Nicklas Bäckström.

Den 23-årige svenske centereleganten har tagit ett kliv framåt i stjärnfyllda Washington. Sedan i höstas är han en av fyra assisterande lagkaptener och har mer och mer blivit en ansikte utåt i klubben – även vid sidan om.

På isen har det blivit ett steg bakåt.

I ett avseende helt enligt planerna.

Washingtons lag är under ombyggnad och ska bli mer defensivt inriktat. Laget gjorde överlägset mest mål i NHL i fjol, 318, och snittade nästan fyra per match. Men bara två av de andra 16 lagen som gick till slutspel släppte in så många mål, 233.

Capitals vann grundserien överlägset, men åkte ut direkt i slutspelet mot Montreal. Ett misslyckande som inte får upprepas.

– Ska man lyckas i slutspelet måste man vara lite mer inriktad på defensiven. Det är då du kommer långt. Det är bara att kolla på Montreal som slog ut två topplag förra säsongen, säger Bäckström.

Däremot var det inte meningen att offensiven skulle ta så mycket stryk som den gjort. Bäckström och ett par andra stjärnor har drabbats av svår måltorka. Hans egen är på rekordlånga 21 matcher och skapar en del frustration.

– Jag vet inte vad som har hänt. Jag kanske måste gå in på mål lite mer, få ett skitmål med mig. Jag har varit allmänt dålig och jag och Ovetjkin har inte spelat bra tillsammans, säger Bäckström som är lagets näst bäste poängplockare med 41 poäng, varav elva mål.

Lagkaptenen och ryske megastjärnan Alexander Ovetjkin, som normalt gör över 50 mål per säsong, står på ynka 16 fullträffar efter drygt halva säsongen och är på väg mot överlägset bottenrekord. Just nu skadade Alexander Siomin, 40 mål i fjol, har gjort 18 – men inget de senaste 14 matcherna.

Washington har förbättrat defensiven något och släpper in snäppet färre mål än i fjol. Kruxet är bara att det inte uppväger vad laget har tappat offensivt.

Bäckström valdes till assisterande lagkapten genom en omröstning i laget. Han syns allt mer utåt i kampanjer och jippon och den förut så blyge svensken säger att han trivs i den rollen. Han har till och med sjungit "hej tomtegubbar" i amerikansk tv. Det hände i den uppmärksammade HBO-serien där Washington och Pittsburgh följdes inifrån inför utematchen på nyårsdagen. Ett team från kanalen tillbringade ett antal timmar hemma hos Bäckström med familj på julafton och fick en inblick i svenskt julfirande.

– Det blev väl bara 30 sekunder långt i tv, men rätt kul, skrattar han.

Ska det bli lika roligt på isen måste måltorkan snart ta slut. För fler än Bäckström.

Mer läsning

Annons