Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Målvaktsmatch med stort M

Alla är imponerade av Jacob Markströms framfart i elitserien.
Här är en till...
– Kan man vara någonting annat? Hela laget verkar förresten vara ruggigt på gång, säger Johan ”Honken” Holmqvist inför matchen mellan hans Frölunda och Brynäs i kväll.

Annons

Målvaktsmatchen kan bli någonting utöver det vanliga i Scandinavium. 30-åriga ”Honken” mot Sveriges senaste och hetatste tillskott på målvaktsmarknaden.

– Jag har hela tiden vetat att han skulle lyckas. Gör man det han gjorde i kvalserien, med Brynäs, med den pressen, med allting runt omkring. Då är det här med elitserien bara rent nöje, säger ”Honken” som till slut hamnade i Frölunda när ett nytt NHL-kontrakt inte dök upp och Brynäs valde att satsa ungt.

Johan vet vad han pratar om och upplevde den pressen och stressen som ett kvalspel med Brynäs innebär för tre år sedan. Men då var han en etablerad landslagsmålvakt och inte en ung 18-årig rookie.

– Det är riktigt roligt att Brynäs fina målvaktstradition håller i sig och det är inte bara Jacob. Även ”Limpan” är en grym talang som kan bli hur bra som helst, säger ”Honken” som har stenkoll på Anders Lindbäck också.

Det har han förstås efter sina år här i stan. Både när han spelade i Brynäs och när han var hemma på somrarna efter sina NHL-säsonger.

– Markström har jag väl inte tränat så mycket med, men pratat desto mer med. Lindbäck kom fram mina senaste år i klubben och han och jag körde rätt mycket tillsammans. Jättesköna killar som jag verkligen unnar all framgång.

Det går en sekund och sedan kommer ett litet tillägg...

– Men inte på måndag då. Det är klart att jag är jäkligt sugen på att visa vem som bestämmer och vem som är äldst.

Han säger inte bäst.

– Nä, det får väl andra bedöma. Men jag är i bra form och det har trots den något vingliga starten för laget ändå känt mig fräsch hela tiden. Nu verkar hela laget dessutom vara på väg uppåt.

Han kommer till Brynäsmatchen med seger mot Djurgården färskt minne. ”Honken” var kung på ”Hovet” i lördags och räddade ett par givna mål fram till en till slut säker 5–1-seger. Ett par svettiga plockräddningar och några andra minnesvärda parader gjorde att laget studsade tillbaka efter hemska 2–8 borta mot Luleå omgången innan.

– Klart att det var väldigt skönt att vi kunde resa oss så snabbt. Det var en fruktansvärd sista period vi gjorde där och förlorade den med 6–0. Bland det värsta jag har upplevt.

Han håller också Brynäs som favoriter i kväll. Trots att matchen går i Göteborg, trots att gävlelaget har haft hiskeligt svårt för Frölunda i vilken rink matcherna än spelats de senaste åren och trots att hans lag är megatippat inför säsongen.

– Men vi möter ju serieledarna som gått fram som en ångvält och har spöat stora lag till höger och vänster. Äh, det är klart att vi vet att det blir en riktigt tuff match men vi ska göra allt för att vinna.

Han har aldrig någonsin tidigare spelat m-o-t Brynäs. Det blir en helt ny erfarenhet.

– Just nu är känslorna under kontroll men när det drar ihop sig till första nedsläpp kommer det säkert att kännas lite extra. Det är ju ingen hemlighet att jag har massor med kompisar kvar både i och runt omkring laget. Jag unnar hela Brynäs framgång. Men det är väl lika där – dom får gärna vinna alla matcher utom mot oss då.

Han har koll på vad som händer i stan och frågar bland annat nyfiket om Gefle IF fixar nytt kontrakt. Men han och familjen trivs alldeles utmärkt i Göteborg och det är Frölunda som gäller och målvaktsmatchen i kväll, den vill han inget hellre än att ta hem.

Mer läsning

Annons