Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Målvaktstränaren: "Tuff start för Markström"

Jacob Markström gjorde NHL-debut för Florida som en blixt från klar himmel.

Men nu återvänder han till farmarlaget.

– Han fick en ganska tuff start, säger Pecka Alcén, Markströms förre målvaktstränare i Brynäs.

Annons

Sent på lördagen fick Jacob Markström reda på att Florida behövde honom eftersom ordinarie målvakten Tomas Vokoun var fingerskadad. Knapp ett dygn senare gjorde han debut i NHL – för att direkt efter matchen skickas tillbaka till farmarlaget.

NHL-debuten skedde i stor hast.

Tre och en halv timme före matchen mot New Jersey landade Jacob Markström i New York, tog en taxi till hotellet och hann precis kasta i sig lunchen innan bussen rullade mot arenan i Newark.

Tanken var då att den förre Brynäsmålvakten skulle vara reserv till Scott Clemmensen, men när Clemmensen bara räddat sex av åtta skott i den första perioden valde tränaren Peter DeBoer att byta in rookien Markström.

– Jag trodde inte att jag skulle spela. Men mycket kan hända så man måste ändå vara redo. Det var ganska många tankar i huvudet, men jag försökte hålla mig lugn och spela mitt spel, säger han till TT.

Markström släppte in två mål i matchen som Florida förlorade med 5–2, femman kom i öppen bur.

Målvaktstränaren Pecka Alcén såg baklängesmålen på tv på måndagsmorgonen.

– Inte mycket att göra åt dem tycker jag.

Senare under dagen pratades Alcén och Markström också vid.

– Han tyckte att det kändes bättre i tredje perioden.

• Hur upplevde han att göra en så oväntad NHL-debut?

– Han tyckte det var jäkligt skoj. Men samtidigt var det ju ett ganska tufft läge. Varenda målvakt behöver vara med från början, det är svårt att hoppa in på det här sättet.

• För stor skillnad mellan AHL och NHL för målvakterna?

– Oh ja, det är ofta inte ens samma typ av spel. Och utan att vara kaxig så är det ju så att "Markan" spelar i ett riktigt skitlag i farmarligan. Han får 40 skott eller fler på sig varje match och tre eller fyra slinker oftast in.

• Har han sagt något om vad han tycker varit svårast?

– Det har varit svårt vad han än gör. Han kan göra tre, fyra räddningar på rad men sedan slår motståndarna ändå in returen på femte försöket.

– Efter matcherna får han positiva vibbar – men ändå, att släppa in de där målen sätter sig ändå i huvudet.

Natten mot onsdag spelar Florida mot New York Rangers på bortaplan – men då är Markström tillbaka i Rochester och Vokoun tillbaka.

– Man kan ju absolut se det så att tiden i Rochester är nyttig för "Markan". Och förhoppningsvis är planen att flytta upp honom till Florida nästa år. Jag tror ärligt talat inte att han är så sugen på en säsong till i Rochester, säger Pecka Alcén.

Det kan han kanske slippa i vilket fall som helst.

– Jag tror att kontraktet mellan Florida och Rochester går ut. Och det är mycket möjligt att Florida skaffar sig ett nytt farmarlag.

Mer läsning

Annons