Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Markström har börjat slåss om NHL-kontrakt

I helgen stod han för första gången på nordamerikansk is på allvar – redan i dag gör han sin första match.
Florida Panthers rookiecamp har startat och för Sporten berättar Jacob Markström om den första tiden ”over there”, mötet med Tomas Vokoun och om att bo granne med alligatorer.

Annons

Elitserien, JVM, VM och kontrakt med Florida Panthers. Markströms senaste år har innehållit det mesta. Allt har blivit succé.

Nu har målvaktstalangen nyligen inlett sin nästa stora utmaning i karriären – spel i NHL.

För i söndags använde han plockhandsken för första gången på allvar. Floridas rookiecamp inleddes i staden Coral Springs och Markström är den stora stjärnan bland spelarna som krigar om ett NHL-kontrakt och där konkurrensen är i det närmaste mördande.

– Många spelare har bara kontrakt på ett år och andra ett tryout-kontrakt. Alla vill visa upp sig och ingen viker ner sig. Därför är kvalitén på campen väldigt hög med otroligt bra tempo, säger Markström, som även har kostat på sig lite fritid under den första tiden i Nordamerika.

Som att fiska – med alligatorer.

– Det är helt overkligt. Målvaktstränaren (Robb Tallas) har en liten vik på baksidan av gården. Jag frågade om det gick att fiska där. Då sa han: ”Ja, det kan du. Men du måste vara uppmärksam, för det finns alligatorer som lurar i vattnet”. Det är inte riktigt vad man är van vid.

Det var just Tallas som plockade upp Markström på flygplatsen när han landade för snart en månad sedan. Det är även där han har bott under den första tiden som nyblivet NHL-proffs.

Innan campen inleddes smygstartade han givetvis på isen med Tallas.

Och världsstjärnan Tomas Vokoun.

Målvakten som i fjol tog VM-guld med Tjeckien och har över 500 NHL-matcher bakom sig.

– Det var jag och Vokoun som var på isen innan campen. Det var kul och vi pratade om allt möjligt. Men inte så mycket hockey, utan mest sociala saker.

• Antingen blir det spel med Rochester i AHL eller med Panthers i NHL. Har ledningen i Florida gett dig några intentioner på hur framtiden kommer att se ut?

– Jag har pratat med de flesta inom organisationen, men inte om var jag kommer att spela. Det får man se. Vi har diskuterat andra saker, säger Markström, som hittills inte hunnit skaffa varken telefon eller ett giltigt amerikanskt körkort.

Nej, han har fullt upp med att försöka spela till sig det där NHL-kontraktet. I dag väntar första matchen – mot Anders Lindbäck och Nashville.

Barndomsvännerna som har gått på dagis tillsammans kom samtidigt upp i Brynäs A-trupp. De debuterade i VM samtidigt - och möter nu varandra omgående.

Mer läsning

Annons