Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mårtensson siktar på nya mål och poäng mot Brynäs

Han inledde elitseriekarriären i Brynäs för snart tio år sedan.

Nu står Tony Mårtensson, 29, på toppen av sin karriär – och är hela elitseriens bästa poängplockare med 40 poäng på 30 matcher.

I eftermiddag siktar han och Linköping på tionde raka hemmasegern – och en ny vinst mot Brynäs.

Annons

– Vi kan gå upp i serieledning också. Det vore skoj inför uppehållet, säger han.

Brynäs har varit riktigt bra den senaste tiden. Räknar man bort förlusten hemma mot HV 71 i torsdags har laget tack vare ett antal vinster i rad tagit sig upp på den åttonde och sista slutspelsplatsen inför juluppehållet.

Men Gävlelagets fina form är ingenting jämfört med dagens motståndare Linköpings senaste månad. LHC har fem raka vinster i serien och har dessutom vunnit nio raka matcher på hemmais.

Laget har bara förlorat två gånger hemma i Cloetta Center den här säsongen, förutom premiären mot HV 71 (2–6) också mot Skellefteå (1–2) 22 oktober. I Övrigt har man vunnit rubbet på hemmaplan.

Framför allt är det den senaste månadens hysteriska form som tagit laget upp till toppen av tabellen – där alla tippade att de också skulle vara.

– Vi har spelat riktigt bra mellan de här landslagsbrejken, säger en av de hetaste spelarna Tony Mårtensson.

Den gamle brynäsaren, som kommit tillbaka till Linköping efter att ha varit utlånad och vunnit guld i i ryska ligan KHL med Bars Kazan förra säsongen, är stekhet. Med tre nya poäng från hans klubba i 5–0-segern mot bottengänget Södertälje senast befäste han ledningen i poängligan – som han toppar med sina elva mål och 29 assist på 30 matcher.

– Det har varit mycket fokus och snack om Hlinka och Hlavac sedan de anslöt till laget, men jag har smugit med där bakom och poängen har trillat in.

Tony Mårtensson menar att den tjeckiska duons intåg i laget har bidragit starkt till framgångarna i höst.

– Vi visste ju att de två är fantastiskt bra, det visade de redan förra säsongen. Men nu när coachen har splittrat på dem så blir vi ännu svårare att möta eftersom vi får två riktigt, riktigt bra kedjor. Och de som spelade på deras platser innan de kom hit finns nu i tredje och fjärdekedjan, vilket gör att vi får en jättebra bredd på laget.

Tony Mårtensson själv är center i förstafemman och har Mikael ”Musse” Håkansson samt Jan Hlavac med sig i kedjan. Trion vräker in poäng – och lär så göra även mot Brynäs i dag.

– Vi siktar ju självklart på det, men det gäller att se upp med Brynäs. Dom har några bra spelare i Dixon, Somervuori och Kahnberg och sedan har dom ju seriens bästa målvakt i Markström, om han nu ska stå.

• Det verkar inte så.

– Jaså. Ja, det är ju bara bra för oss om inte han kan spela. Men det brukar bli roliga matcher mot Brynäs.

• Ni har sex raka på hemmaplan mot dem.

– Jo, men det gäller att se upp och få in några puckar i början. Jag minns en match för några år sedan mot Brynäs då vi vann skotten överlägset, tror vi sköt över 50 stycken, men förlorade ändå med 2–1.

• Det var ju några år sedan du spelade i Brynäs nu, har du kontakt med någon här nuförtiden?

– Det är Björn Danielsson, som jag snackar en hel del med. Synd att han tvingades lägga av med hockeyn.

• Men du håller ett tag till och är kanske bättre än någonsin, eller?

– Alltid svårt att bedöma. Men jag kände att jag utvecklades en hel del borta i Ryssland i fjol och fick verkligen lära mig vad det krävs för att vinna ett guld, när vi vann mästerskapet med Kazan. Och ja, jag hoppas hålla några säsonger till. Absolut.

fakta

Mer läsning

Annons