Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matchbloggen: Brynäs krossade Mora

Dags för ny träningsmatch för Brynäs, nu borta mot Mora. Matchbloggen finns på plats och rapporterar från kl 18.45.

Annons

Matchbloggen tackar för sig. Nästa match för Brynäs är redan i morgon, mot Leksand i Leksand. Vinner laget blir det andra inteckningen i Clas Ohlson Cup.

Slutanalys: Brynäs var, som de som läst bloggen säkert förstår, överlägset till slut. Det var tempot och farten som fullständigt gjorde slut på Mora, som visserligen reducerade snabbt i tredje perioden men som knäcktes helt av två snabba Brynäsmål.

Brynäsarna såg även bättre tränade ut, och det märktes att det skiljer en division mellan lagen.

Calle Järnkrok var fantastisk, mer om honom i morgondagens tidning. Hans kedjekamrater Anton Rödin och Jakob Silfverberg kompletterade den 18-årige centern på ett bra sätt, och Rödin fick ju även göra mål på det Mora han representerade innan jul förra säsongen.

Vi ska förstås inte glömma Magnus Kahnberg heller. Två skott i krysset och även bra spel i övrigt.

Matchen är slut!

Skotten i sista: 4-9.

Calle Järnkrok utsågs till matchens lirare. Rätt beslut. I Mora utsågs tvåmålsskytten Tony Lagerström, rätt det också.

Skott totalt: 23-39.

Mindre än en minut kvar. Nu är det spännande! Not (inte, alltså).

Andra segern för Brynäs blir det här också. Vi har ju berättat om 11-3 mot Visby/Roma. Senast, mot Timrå i Bollnäs, blev det 3-4 efter straffar. Dessutom en förlust mot Södertälje, 3-5.

17.53. Mora får slå till icing i ren desperation. Det skulle kunna bli tvåsiffrigt det här om Brynäs skärpte sig en smula.

Nu gör speakern reklam för årets fest i Mora med dans till Larz Kristers. Men i kväll är det Brynäs som bjuder upp... utan danskamp.

Calle Järnkrok fortsätter att ha lekstuga. Han dribblar och har sig så att det står härliga till! Det syns att grabben har tagit ytterligare ett steg i utvecklingen. Verkligen!

Mora är utan seger så här långt in på försäsongen, så man ska förstås inte dra för stora växlar av Brynäskrossen. Mora har förlorat mot Leksand (1-2 efter straffar) och Timrå (2-6). Dessutom har en blandning av Moras A-lag och juniorlag förlorat med 3-5 mot IFK Ore.

Brynäs så överlägset att de inte ens orkar jubla ordentligt efter målen. En och annan åskådare lämnar dessutom arenan nu med sex minuter kvar.

Lasse Jonsson, förre leksingen, retade upp Morapubliken genom att smyga upp på bortre stolpen och därifrån slå in pucken efter fint pass från Hansen.

3-8 (12.23) Lars Jonsson (Mads Hansen, Emil Sandin)

Kahna trycker in pucken rakt i krysset. Resolut och elegant. Han gillar kryss, Kahnberg, hans första mål satt ju också där. För övrigt inget assist på målet. Och speakern i FM Mattsson Arena tyckte att det var Niclas Andersén som stod för det läckra avslutet, men det var det förstås inte. Hörde väl fel på tjugonio och nio...

3-7 (8.47) Magnus Kahnberg

Den utlovade pp-analysen: Nja, det är väl inget märkvärdigt att rapportera om egentligen. Brynäs rullar på de tre första kedjorna och söker backskott i åtta fall av tio. Ett pp-mål hittills i alla fall.

Publiksiffra: 813 personer.

Förresten måste vi notera att Sebastian Wännströms mål var hans första någonsin i A-laget. Elitserien och träningsmatcher och uppvisningsmatcher inräknade. Osäkert om det gäller innebandymatcher.

Bra power play. Brynäs spelade runt pucken och var nära att hitta målet några gånger. Vi ska återkomma med en liten analys av jus power play.

Martin Johansson får sitta och fundera på hur Mora ska kunna vända matchen efter att ha slashat en Brynässpelare.

Nu går det undan här i Mora. 26 sekunder mellan Brynäsmålen. Vi kontrollräknar... Jo, 26 sekunder är det. Eero lade in pucken på mål bara och där stod Granis och liksom bökade in den. Starkt av Brynäs efter chockstarten på perioden!

3-6 (3.10) Jonathan Granström (Eero Somervuori, Magnus Kahnberg).

Wännström svepte iväg ett skott som smet in över Lars Johansson. Även här hade nog Markström haft vissa synpunkter på målvaktsspelet...

3-5 (2.44) Sebastian Wännström (Joachim Rohdin).

Lagerström tekade och Olsén sköt direkt i mål. Kanske skulle Svedberg ha tagit det skottet. Jacob Markström är för övrigt på läktaren, vi får kanske kolla med honom vad han säger om en av sina efterträdare...

3-4 (0.19) Henrik Olsén (Tony Lagerström)

Tredje perioden igång!

Analys andra perioden: Som vi har sagt är Brynäs det klart bättre laget, även om det inte handlar om någon regelrätt utspelning. Och Mora kom in i det lite bättre efter halva mittronden.

Kedjemässigt funkar linan med Järnkrok, Rödin och Silfverberg fortsatt bra. Fin speed där! Vi ser även kvaliteter i förstakedjan där herrar Eero Somervuori, Jonathan Granström och Magnus Kahnberg huserar. Men det är många som är bra. Och vi ska betänka att Jonas Nordquist och Andreas Dackell alltså inte spelar i kväll (dock i morgon mot Leksand).

Niklas Svedberg i buren, då? Jodå, även om det inte var så mycket att göra i inledningen av andra perioden - första Moraskottet kom ju efter 6.07 - har han klarat sig hyggligt och spelat säkert. Målen var faktiskt inte något han kunde göra något på. Vid 1-0 var det en Brynäsförsvarare som inte kunde hindra ett inspel till en närastående Morakille och på 2-0 blev det en svår sidledsförflyttning som förmodligen även Jacob Markström hade haft besvär att mäkta med.

Ska bli intressant att se om Brynäs fortsätter att spela med fart och offensivlusta, eller om man möjligen vill spela på resultatet. Man ska ju träna på sånt också...

Andra perioden slut!

Skott: 11-10.

Mora kom igen lite efter ungefär halva perioden, men totalt sett har Brynäs varit klart bättre.

18.45, Jättechans, Mora! Marco Tuokko kom helt fri men träffade utsidan av stolpen! Där hade Brynäs och Svedberg tur. Czarneckis mannar blev lite för offensivglada och glömde Tuokko. Målskytten Bertilsson var en av de med sämst minne.

16.49. Sebastian Wännström, han som fick en smäll så att tandskyddet rök, är tillbaka i spel. Med någon form av plåster över läppen. Är man hård så är man hård. Eller hockeyspelare...

Morachans. Lagerström, tvåmålsskytten, var nära att fullborda ett hattrick, men Niklas Svedberg gjorde en fin benparad.

Stenhårt slagskott av Bertil! Morakillen kom precis in på isen, men det räknas som fem mot fyra.

2-4 (15.15) Simon Bertilsson (Jakob Silfverberg, Calle Järnkrok), spel fem mot fyra.

Marco Tuokko för slashing (Tuokko är han som gjorde illa Mads Hansen förra säsongen, men då spelade han i Modotröjan. Hansen har inte hämtat sig från det än).

Om ni inte visste det så är Calle Järnkrok grym! Nyss lurade han upp tre, fyra spelare på läktaren.

Bra tryck av Brynäs i power play, men avsluten är för dåliga.

13.14. Utvisning, Mora. Moras nummer tre Mikael Owilli åkte ut för en slashing. Hans tredje tvåminutare för kvällen.

Han är effektiv, den där Lagerström. Två skott, två mål (om vi har sett rätt, vilket vi förstås har...)

2-3 (12.34) Tony Lagerström (Brede Csiszar, Alexander Hilmersson)

Wännström skadad. Sebastian Wännström, den talangfulle anfallaren, fick en smäll så att både klubba och tandskydd rök all världens väg. Han såg ut att ha ont när han åkte till båset medan spelet fortsatte. Vi kollar förstås upp senare hur det är med honom, om han nu inte återkommer i spel förstås.

Halva matchen spelad! Nästan exakt. Brynäs för övrigt fulltaligt.

Brynäs håller pucken inom laget på ett mycket elegant sätt i spel fyra mot fem.

Jonathan Granström, Morasonen, hamnar på botbänken efter att ha hållit i en motståndarklubba aningens för länge. Få se nudå om Mora kan göra lite match av det hela.

Brynäs på god väg mot sin andra vinst under försäsongen. Den första kom mot Visby/Roma, 11-3, i en uppvisningsbetonad tillställning på Gotland.

6 min. Brynäs pressar med tunga skott och snurrar friskt i anfallszonen. 6.07 kom Moras första skott i andra perioden (!). Henrik Eriksson avlossade det, men det vållade inga som helst problem för Niklas Svedberg som är säker sista utpost i Brynäs i kväll (Björn Bjurling står säkert mot Leksand i morgon).

Silfver fri. Jakob Silfverberg kom fri från blå, men fick ett litet felskär i samband med puckmottagningen och kom för nära Lars Johansson. Det blev en futtig backhand i magen på Moramålisen.

Kahnberg befann sig i vänstra tekningscirkeln och stänkte upp pucken mycket snyggt i första krysset!

1-3 (3.27) Magnus Kahnberg (Jonathan Granström, Eero Somervuori).

De ska slå Morapågarna med fart, verkar det som.

2.10. Brynäs anfaller på bred front, utan utdelning så här långt.

Andra perioden är igång!

Analys av första perioden: Brynäs har varit mycket, mycket bättre än Mora. Visserligen har många av de 20 skotten kommit utifrån, men Moras målvakt Lars Johansson har ändå tvingats storspela.

Kedjan med Anton Rödin, Calle Järnkrok och Jakob Silfverberg har imponerat. Det blir farligt varje gång de är framme och härjar.

I övrigt noterar vi att Brynäs gör precis som Niklas Czarnecki pratade om i vår förhandsartikel, dvs jobbar med att få till organiserade spelvändningar. Och, jovars, det funkar riktigt hyggligt emellanåt.

För övrigt var det så här när det gäller skotträkningen. Sekretariatet visste inte om att de vanliga statistiksnubbarna faktiskt är på plats i arenan och räknade skotten själva. På ett lite amatörmässigt vis. När han som har till sin uppgift att räkna hörde sekretariatets uppgift om 11-13 ringde han helt enkelt ned till sekretariatet och bad att få meddela de korrekta siffrorna.

Nja, nog hade de räknat fel. Skotten har ändrats till 8-20!

Första perioden slut!

Skott: 11-13. Kändes som att Brynäs hade fler skott och folk här på läktarna - inte så mycket förresten - undrar hur de räknar.

Jakob Silfverberg vandrar runt kassen och skjuter ett närskott. Lars Johansson, Morakeepern, går ned på knä och Calle Järnkrok sprätter returen högt i nättaket.

1-2 (19.51) Calle Järnkrok

1 minut kvar av första perioden.

17.31. Jättechans i power play! Jörgen Sundqvist, Brynäsbacken, lyckas med konststycket att skjuta utanför öppet mål från cirka en meter. Det blev en retur på ett skott från Lasse Jonsson som "Sunken" stötte utanför. Mycket svagt.

Utvisning, Mora. I pp tappar förre Morakillen Mattias Ekholm ut pucken över blå lite slarvigt och hånas av publiken för det. Vi ska förresten inte glömma att nämna att Anton Rödin gjorde mål på sina gamla lagkamrater. Han var ju utlånad från Brynäs till Mora under en stor del av förra säsongen.

Mycket snyggt tar sig Rödin in från högerkanten och petar in pucken efter isen med en backhand. Rödin har varit het på försäsongen, och är det tydligen utan nye radarpolaren Jonas Nordquist också (denne vilar i dag men spelar i morgon). Rödin har gjort mål i varje match hittills.

1-1 (15.11) Anton Rödin (Calle Järnkrok, Jakob Silfverberg)

Brynäs fulltaligt. Mora gjorde inget vettigt under sitt power play. Och, som sagt, det var inte tack vare att hemmalaget plötsligt tagit över som gjorde att det blev ett Moramål nyss. Det var mest en tillfällighet, sånt som händer när det bättre laget inte lyckas göra mål på sina chanser.

Chans i numerärt underläge. Calle Järnkrok kom igenom med fart men sköt på målvakten och över.

Alexander Sundström åker ut för en boarding. Spel fem mot fyra för Mora med andra ord.

Mer bekymmer nu. Utvisning Brynäs.

Målet kom till på Moras andra riktiga chans i matchen. Passningen kom från en position bakom den förlängda mållinjen.

1-0 (8.26) Tony Lagerström (Daniel Wiksten, Brede Csiszar). Tony stöter fram mitt i slottet.

Vi tar till en klassiker: Det märks att det skiljer en division mellan lagen.

5.47. Brynäs har börjat bäst. Nästan allt spel har förlagts i Moras zon. Brynäs har haft en fem, sex hyggliga skott, men målvakten Lars Johansson har inte ställts på några större prov. Än så länge i alla fall.

Kedjorna vill ni förstås ha.

Målvakt: Niklas Svedberg (Björn Bjurling).

Förstafemman: Dale Clarke, Simon Bertilsson – Eero Somervuori, Jonathan Granström, Magnus Kahnberg.

Andrafemman: Lars Jonsson, Jörgen Sundqvist – Sebastian Lauritzen, Mads Hansen, Emil Sandin.

Tredjefemman: Niclas Andersén, Mattias Ekholm – Anton Rödin, Calle Järnkrok, Jakob Silfverberg.

Fjärdekedjan: Joachim Rohdin, Alexander Sundström, Sebastian Wännström.

Extra back: Victor Berglind.

Emil Sandin gör sig skyldig till en hakning i mittzon. Brynäs hade två skott, men inga farliga, den tid de hade power play.

Mikael Ovilli åker ut för en slashing.

Matchen är igång!

2 minuter till matchstart. Lagen är inne på isen och det är snart dags för nedsläpp. Johan Sares var nyss uppe och hälsade på pressläktaren. Sares var en gång i tiden materialförvaltare i Brynäs, numera är han klubbdirektör i Mora.

Det kallas för Clas Ohlson cup, det som Brynäs nu ska ge sig i kast med. Först kvällens match mot Mora, sedan den i morgon mot Leksand (i Leksand). Dalalagen möter sedan varandra på lördag, men då finns ju risken att Brynäs redan har dödat spänningen vad gäller vem som tar hem cupen.

Brynäs har varit med i Clas Ohlson cup två gånger tidigare, premiäråret 2007 då det blev vinst och så året efter då laget slutade trea av fyra lag. I fjol var inte Brynäs med. Varför det bara är tre lag i år vet vi inte, men Niklas Czarnecki trodde att det blev något strul med Timrås medverkan, Mora och Leksand kunde tydligen inte komma överens på något vis. Strunt samma, egentligen, Brynäs fick ju ändå möta Timrå.

18.45: Matchbloggen på plats!

Lagen värmer upp för fullt och vi kan konstatera att Brynäs kör med samma snygga matchtröjor som mot Bollnäs. Svarta och skönt reklamfria. Bengt "Pucken" Persson är också på plats, Arbetarbladets och Gefle Dagblads förre och numera pensionerade krönikör.

Mer läsning

Annons