Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mindre rinkar – det löser inte problemen

Diskussionen har pågått i många år. Men nu i dagarna, efter junior-VM i Kanada, har det blåsts nytt liv i debatten om mindre rinkar i elitserien.
– Jag säger som Dackell sa i dag, det är lite nyhetens behag över det här, menar Brynäsbacken Lasse Jonsson.

Annons

SVT:s hockeyexpert, förre Gävlebon Niklas Wikegård, kräver att svensk elithockey ska minska rinkarna – nu.

Men enligt Hockeyligans sportansvarige Tommy Töpel är det lättare sagt än gjort.

– För det första är det en kostnadsfråga, säger han. Om man ska minska rinkarna så måste man gräva ned isen, annars ser de som sitter närmast isen inte hela spelarna.

Töpel menar att man måste tänka hela vägen och inte bara kortsiktigt.

– Går det att bygga om alla arenor? Det är inte alla klubbar som äger sina hallar, hur gör man då? är några av frågorna han ställer sig.

Brynäs sportchef Micke Sundlöv säger att en ombyggnad av Läkerol Arena till de mindre måtten skulle kosta mellan 1,5 och två miljoner kronor.

– Men jag tror inte det skulle lösa alla problem om vi flyttade in sargen några meter. Vi har vårt sätt att spela här i Sverige och bara för att man sett några matcher från JVM med bra fart och intensitet betyder inte det att det blir så här också. Det finns hemskt många tråkiga NHL-matcher också, menar Sundlöv.

I dag har alla elitseriearenor internationella mått på sina rinkar, 30 meter i bredd och 60 meter i längd. I NHL är längden densamma medan bredden bara är 26 meter. Och dit tror varken Micke Sundlöv eller Tommy Töpel att man ska sträva.

– Nej, men att flytta in sargen en meter på varje sida och få måtten 28x60 meter är värt att prova, säger Töpel och får medhåll av Sundlöv.

– Ja, varför inte testa med 28 eller 29 meters bredd, menar Sundlöv som också berättar att både sportchefer och klubbdirektörer i elitserieklubbarna ska diskutera frågan mer intensivt på kommande möten.

– Men jag tror att vi ska titta mer på andra detaljer i stället. Som att minska ytan i mittzon och därmed få större anfallszoner. Att alltid teka i anfallszon vid utvisning och införa fyradomarsystem. Dessutom tycker jag att man ska titta över om vi ska införa touch-icing igen och kanske att vi ska kunna tillåta mindre allvarliga slagsmål utan att spelarna får matchstraff för det.

I går hade Brynäs spelarråd ett möte där man passande nog bland annat diskuterade frågan om mindre rinkar. Försvarsspelaren Lasse Jonsson, som spelade i Philadelphia Flyers och deras farmarlag Phantoms innan han kom till Brynäs, är skeptiskt till att inför mindre rinkar också i Sverige.

– Jag tycker att vi ska värna om det vi är bra på här. Vi har ett spel som är mer skicklighetsbaserat och vi får fram spelare som har dom egenskaperna, säger Jonsson.

– Så jag ser ingen mening i att minska rinkarna och vi ser ju också på de svenskar som lyckas i NHL att dom gör det tack vare de egenskaper som dom har med sig från Sverige.

– Man ska väl aldrig säga aldrig, men jag tycker kanske inte att det är någon riktigt mening att gå halvvägs heller.

Inte heller Andreas Dackell, som spelat åtta säsonger i NHL, tror att mindre rinkar ger något uppsving till svensk hockey.

– Inte tror jag att det gynnar spelet direkt. Borta i NHL är det många matcher där pucken bara går fram och tillbaka och det är väl inte så roligt att kolla på heller, säger Dackell.

– I början skulle det säkert bli ett uppsving, men efter ett tag tror jag att publiken vill ha tillbaka de gamla måtten igen. Däremot tror jag på att göra anfallszonerna större för att det ska bli fler målchanser, menar Andreas Dackell.

Tommy Töpel i hockeyligan konstaterar att det är en lång process att genomföra ett byte och han själv tror inte så mycket på idén.

– Man ska komma ihåg att NHL är en helt fristående organisation, medan vi i Sverige håller oss till de internationella regler som finns. Och min personliga uppfattning är att allt som glimmar där borta inte är guld.

Foto: Julie Jacobson

Mer läsning

Annons