Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fars dag för "Bäckis" och Capitals

/
  • Pappa Anders tar ett snack med Nicklas i omklädningsrummet.

Segerjublet från bortalagets omklädningsrum var extra starkt efter Washingtons 2-1-seger i Tampa i lördags. Firande förstärktes av 25 helnöjda pappor iförda sina söners matchtröjor.
– Jätteroligt att få vara med. Länge sedan man fick känna känslan att vinna en tajt match. Obeskrivligt, säger Nicklas Bäckströms pappa Anders.

Annons

Nashville startade det här 1998-99 med att en gång under säsongen bjuda med spelarnas pappor på en turné. Numera har nästan alla lag det och det är oerhört uppskattat. Inte bara av papporna.

– Det är så klart kul, säger Nicklas Bäckström och utvecklar det:

– Det blir tillbaka till ungdomsåren där de har skjutsat och grejat och nu är man i NHL. Det man drömde om när man var liten. Att få ha dem här så de kan se hur allting går till, vara med på möten och umgås vid sidan av, det är otroligt kul.

Papporna åkte med laget till Fort Lauderdale i södra Florida. Där blev det förlust med 4–1 mot Jaromir Jagrs Florida Panthers i torsdags.

Dagen efter flög spelare och pappor till Tampa på Floridas västkust. Där blev träning under överseende av pappor i shorts på läktaren i Amalie Arena.

– Sedan blev den en mysig liten båttur med mat på kvällen. Det är kul med pappor från hela världen. Det är väldigt unikt att träffas på det här sättet och lära känna nya människor. De är ju hockeyintresserade, så det blir mycket prat om matcher och hockey, berättar Nicklas.

– Det är fantastiskt roligt att få träffa alla andra pappor och få spendera lite tid med Nicklas också, fyller Anders i.

Det här var hans sjunde papparesa.

– Jag har bommat två. Så fort man får reda på när resan ska bli försöker man planera in den, fortsätter han och berättar om hur en sådan här tripp tog honom till Los Angeles för första gången.

Spelare och pappor reser ihop på flyg och bussar. De bor på samma hotell och äter tillsammans.

– Sedan får vi vara med på genomgångarna både före träningar och matcher. Det är väldigt intressant att höra på coacherna och se alla detaljer de plockar fram på video.

Efter förlusten i torsdags blev det en knapp seger med 2–1 mot försvarsstarka Tampa.

Hur väl stämde genomgången före match med hur det blev?

– Det stämde precis med det coacherna sa att de skulle tänka på. Klockrent, säger en smått tagen Anders Bäckström i det trånga omklädningsrummet som nu också innehöll 25 segerrusiga pappor från Valbo och Karlstad i Sverige, Rosenheim i Tyskland, Thunder Bay i Kanada, Novokuznetsk i Ryssland och Flower Mound, Texas, USA.

Innan matchen sa Nicklas att han och spelarna ville vinna extra mycket för att bjuda sina pappor på det.

– Speciellt som vi torskade i torsdags, som Nicklas uttryckte det.

Och så blev det.

– Alltid skönt att vinna, men det blir skönare stämning när alla pappor kan komma ner här och showa lite, tyckte Nicklas.

Han poängterade också att det var viktigt att fortsätta se till att laget ännu den här säsongen inte förlorat två matcher i rad.

– I stället för att inleda en förlustsvit och kanske få en svacka är det viktigt att gå på det direkt, spela bra och se till att vinna.

Kände ni hur mycket spelarna ville vinna?

- Det kändes. De ville verkligen ge oss pappor en seger. Hela laget, men fram för allt (Braden) Holtby i mål, spelade ju fantastiskt, säger Anders och får nickande medhåll av Lars Johansson, Marcus pappa, men också pappa till Martin Johansson, som vann sitt andra SM-guld med Brynäs 2012.

Något jättefirande blev det inte, även om laget stannade ytterligare en natt i Florida. Mat på hotellet och hockeysnack blev det i alla fall.

– Alla papporna har träffats under många år nu. Vi har blivit bra kompisar. Och likväl som en spelare kan bli borttrejdad är det nästan lika synd då vi tappar en pappa och en god kompis. Det är tufft ibland, fortsätter Anders och berättar vad papporna gör när sönerna sover middag.

– Vi hittar på egna grejer, som när vi mötte Florida var vi till Everglades.

Pratar ni pappor bara hockey med varandra?

– Nej, det blir politik och krig och mycket roliga minnen eftersom vi haft så mycket skoj genom åren.

Han menar att hockeyspråket är universellt. Pappor från Valbo, Novokuznets eller San Fransisco har upplevt ungefär samma saker med sina grabbar.

Mer läsning

Annons