Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler svenskar än någonsin spelar i NHL: "Allt är mycket proffsigare nu"

/
  • Nicklas Bäckström, Washington Capitals, är en av alla svenskar i NHL.

Det har aldrig varit så många svenskar i NHL som nu. 80 svenska spelare befinner sig i och spelar för lag i den nordamerikanska ligan, enligt Radiosporten.

Annons

Det förra rekordet slogs för två år sedan, då 78 blågula hade gjort den transatlantiska resan som så många drömmer om. När Patrik Berglund nu är tillbaka i St Louis efter en axelskada och Anton Forsberg och Petter Granberg har gått upp från AHL, har det nu slagits ett nytt rekord.

För tio år sedan var det betydligt mer exklusivt att vara en svensk NHL-spelare. Då var det 47 svenskar som spelat minst en match i NHL och den här säsongen är det alltså 80 som gjort detsamma.

– Jag tror att mycket har att göra med förbundets satsning på både spelare och ledare. Allt är mycket proffsigare nu, på ett tidigare stadium, säger Niklas Kronwall till Radiosporten.

– Det har kommit fler och fler för varje år, inte bara sådana som tar sig in i ligan utan som gör ett avtryck, säger han.

Inatt satte svenskarna dessutom ännu ett avtryck när Jakob Silfverberg, Carl Hagelin, Alexander Wennberg och Loui Eriksson gjorde mål i sina respektive matcher.

Så här ser fördelningen ut bland de sex toppnationerna med spelare i NHL:

Kanada: 430

USA: 207

Sverige: 80

Ryssland: 36

Finland: 35

Tjeckien: 34

Källa: Radiosporten

Har du koll? Läs också om vilka spelare från Gävletrakterna som spelar i NHL.

■■ Håll koll på ditt favoritlag – få pushnotiser när vi skriver om Brynäs, Gefle IF eller GGIK och övrig sport. Ladda ner Arbetarbladets nya app till Iphone eller Android.

Mer läsning

Annons