Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu öppnar Brynäs plånboken

Brynäs planerar för en höjning av spelarbudgeten till nästa säsong.

Anledningen är att förhållandevis billiga toppspelare som Jakob Silfverberg och Johan Larsson måste ersättas med dyrare sådana.

– Vi har ekonomiska muskler nu, och det känns skönt, säger klubbdirektör Hans-Göran Karlsson.

Annons

Flera tongivande spelare kommer att lämna Brynäs efter den här säsongen. Anfallsduon Johan Larsson och Jakob Silfverberg sticker till NHL, liksom troligen backen Mattias Ekholm som antas få nya chanser i Nashville.

– Vi räknar med att han lämnar, säger sportchef Micke Sundlöv.

Han jobbar dagligen med att se över nästa säsongs trupp och ställs då inför den svåra ekvationen: Hur ersätta billiga toppspelare med dyra diton?

För Larsson och Silfverberg ligger knappast i samma lönenivåer som en värvad, etablerad stjärna kommer att göra.

– Vi är självklart medvetna om att så är fallet, säger sportchef Micke Sundlöv.

– Och det kan inte bara ploppa upp nya spelare från juniorlaget hela tiden. Det här är spelare som måste ersättas utifrån, fortsätter han.

En tänkbar värvning är Modos landslagsforward Nicklas Danielsson, som sitter på utgående kontrakt. Danielsson inledde sin elitseriekarriär i just Brynäs – där han aldrig fick något genombrott – men ligger för tillfället tvåa i poängligan. Och blir förstås dyr eftersom konkurrensen är stor.

– Det finns intresse från i stort sett alla ligor, säger Danielssons agent Andreas Salomonsson – och även Sundlöv bekräftar att intresset finns.

– Men därifrån till att det blir något är steget långt, säger Sundlöv.

Brynäs ambition är att klubben även efter den här säsongen ska vara ett topplag i elitserien. Därför är lösningen på ovan nämnda ekvation att Sundlöv får mer pengar.

Spelarbudgeten för 2011/2012 ligger på ungefär 32 miljoner kronor, men det är en siffra som kommer att stiga.

– Vi håller på med budgetdiskussionerna just nu, så det går inte att säga exakt hur det blir. Men vi måste stretcha på spelarbudgeten, helt klart, säger Hans-Göran Karlsson.

Enligt Karlsson är Brynäs den enda elitserieklubben som lyckats få ett positivt bokslut tre år i rad. Och det egna kapitalet är uppe i elva miljoner kronor.

Exakt hur bra spelare Brynäs kommer att kunna ersätta Silfverberg, Larsson och Ekholm med beror delvis på hur den här säsongen fortsätter. Går man långt i slutspelet byggs det egna kapitalet på.

– Ja, så är det. Ju fler hemmamatcher vi får desto mer bygger vi ekonomin och desto mer får vi att investera i verksamheten, säger Karlsson.

Klubben har bara budgeterat för grundserien, där målet är plus en halv miljon kronor.

Mer läsning

Annons