Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nye backen: "Varit tuff omställning"

Brynäs har förlorat två matcher efter ordinarie tid. I båda har nye backen Ryan Gunderson stått för avgörande misstag.

– Det är tufft att handskas med, säger amerikanen.

Annons

26-årige Gunderson värvades från allsvenska Örebro där han gjorde succé framför allt offensivt med elva mål och 28 assist.

I Brynäs har han till en början fört en ganska anonym tillvaro – förutom vid två tillfällen, och då har det dessvärre för hans del inte handlat om målrassel. I alla fall inte bakom rätt målvakt.

När Brynäs förlorade mot Frölunda med 2–0 bjöd han på det första målet genom att skänka pucken till Per-Johan Axelsson. I 3–1-förlusten mot Växjö i förrgår banade hans misstag väg för Mike Igguldens 2–0-mål.

– Det har varit en tuff omställning från allsvenskan, medger Gunderson.

– Generellt har det blivit bättre, men vid ett par tillfällen har jag missat defensivt så att det har blivit mål. Det är tufft att handskas med, fortsätter han.

• Vad skulle du ha gjort annorlunda i situationen nere i Växjö?

– Det var en studsande puck. Vi låg under och jag ville bara få upp pucken till anfallarna igen, så jag försökte ta ner den med handen. I stället borde jag bara ha backat hem.

– Det var en tuff situation, men jag måste klara av att handskas med den.

• Blir man mer straffad för sina misstag i elitserien?

– Uppenbarligen. Ska jag vara ärlig tycker jag inte att jag har gjort så många misstag. Jag kan på rak arm komma ihåg tre – och vid två av de tillfällena har det blivit mål bakåt.

• Vad skiljer mer mellan elitserien och allsvenskan?

– Alla är bättre, lite större och lite starkare. Men det går långsammare här eftersom det är mer organiserat. Det är mer av en tänkande ishockey i elitserien medan det är mer att man kör i allsvenskan. Där är det vidöppet.

Gunderson säger att han behövde tre, fyra matcher för att komma in i elitserien. Nu har han gjort omställningen och känner sig trygg i spelet.

Det som saknas alltjämt är den där poänggivande offensiven som han visade upp i Örebro. Två assist är allt han mäktat med hittills.

– Vår power play-enhet har inte varit bra, även om vi har gjort några mål. Nu har vi pratat om att spela enklare och skjuta mer.

– För egen del har jag fått en tendens att passa mer än förut. Det har jag pratat med coachen om, att få pucken mot nät i stället för att göra ett snyggt pass.

Gunderson kan inte riktigt förklara varför ett tidigare så bra Brynäs åkte på en tvärnit mot Växjö. Kanske, säger han, blev spelarna lite för bekväma och avslappnade efter en lugn förstaperiod.

Inför kvällens hemmamöte med Luleå hävdar han att Brynäs måste ”bounce back”, alltså studsa tillbaka.

– Framgångsrika lag gör så. Förlorar man två i rad då blir matchen därefter så mycket viktigare, säger Ryan, som gärna studsar tillbaka för egen del också.

Mer läsning

Annons