Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oskar, 8: "NHL är målet"

Spelglädjen gick verkligen att ta på i Nynäshallen i går. Gävle GIK:s och Strömsbros hockeyskolor möttes i två matcher parallellt – och efteråt var det enbart belåtna miner.

– Jag älskar det här, säger GGIK:s ledare Ulf Larsson.

Annons

Hockeyskolorna i Gävle GIK och Strömsbro IF, där spelarna är födda 2003 och senare, hade länge väntat på gårdagens duell i Nynäshallen.

Det syntes tydligt redan i samband med första tekningen.

– Det här var den första matchen den här säsongen. Eftersom det inte är något seriespel i den här åldern, är de här matcherna extra speciella. Det blir annorlunda mot hockeyskolan, dit många kommer ombytta och klara redan. Här samlas grabbarna innan och förbereder sig inför matchen. Det stärker gemenskapen, säger Ulf Larsson, som gör sin andra säsong som ledare för hockeyskolan i GGIK.

Den här gången var det GGIK som tog initiativ till duellen, som avgjordes i två matcher över 2x18 minuter. Det blev en hel del mål, men hur matcherna slutade var mest en parentes.

– Att spela såna här matcher är mer en extra krydda i verksamheten. Det brukar ofta vara så att båda lagen säger att de vunnit, säger Thomas Fahlstedt, en av ledarna för hockeyskolan i Strömsbro, med ett leende.

Åttaårige Oskar Larsson, GGIK, hade i alla fall full koll på hur många fullträffar han kom upp i.

– Ja, jag gjorde tre mål, säger Oskar, som ibland även brukar spela seriespel med U10-laget.

• Hur långt kommer du att gå?

– NHL är målet, säger han bestämt.

Ulf Larsson flikar in:

– Oskar är bra på skridskorna, och sedan är han orädd ute på isen.

GGIK och Strömsbro har runt 35 samt 85 spelare i respektive hockeyskola, där det nästan är helt tomt på tjejer. I GGIK finns det tre stycken – i Strömsbro en enda. Ingen av dem var med i gårdagens matcher.

Båda föreningarna hoppas att den trenden vänds inom kort.

– Jag vet inte riktigt vad det beror på. Mycket handlar väl om att det är så få tjejer från början, då är det svårt för andra att lockas. Det är inte lätt att bryta isen. Men vi jobbar på det, säger Thomas Fahlstedt.

– Ja, det är en barriär som är svår att övervinna. Många väljer skridskoskolan först, sedan kanske det blir aktuellt med ishockey i ett senare skede, säger Kristina Leima, en av de ansvariga för hockeyskolan i GGIK.

Hockeyskolan i GGIK har ytterligare två matcher på gång – mot Brynäs och Skutskär.

Mer läsning

Annons