Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På väg mot cupseger – då vände Växjö

Martin Johanssons tidiga mål var på väg att räcka hela vägen fram till turneringsseger för Brynäs.

Men en sen kvittering i sista perioden följdes av ett avgörande i sudden death.

Josh Soares gjorde båda målen och tog i stället över som matchvinnare när nya elitserielaget Växjö vände och finalvann i Finland med 2–1.

Annons

– Vi skulle ha avgjort den här matchen tidigare då vi var det bättre laget. Vi hade 2–0 på gång flera gånger och skapade chanser som borde ha gett utdelning, summerade Brynästränaren Tommy Jonsson.

Men när Brynäsgänget i går tog båten hem från Åbo så kunde man ändå summera ihop utflykten till Finland som en positiv upplevelse. Seger mot Espoo Blues och en suddenförlust mot Växjö var resultatmässigt hyggligt. Men Brynästränaren tittade inte bara på den biten.

– Vi ville stabilisera upp spelet och vara noggranna i det vi gjorde. Det tycker jag verkligen att vi lyckades med. Det har dessutom varit två tuffa och bra matcher att få i benen.

Brynäs hade ändrat lite i uppställningen sedan i fredags. Niklas Svedberg tog plats i kassen, Jonathan Carlsson och Simon Löf klev in på varsin backplats medan Niclas Andersén var extraback. Lasse Jonsson fick ta klivet upp som forward i fjärdekedjan.

– Det var redan bestämt att Andreas Dackell skulle vila och när Mats Lavander fick lite känningar i en ljumske fick vi sätta upp Lasse i kedjan. Han gjorde det riktigt bra faktiskt, sa Jonsson med ett skratt.

Brynäs började bäst i matchen mot Växjö och tog ledningen efter drygt nio minuter. Martin Johansson slog in pucken sedan Daniel Widing passat fram.

– Ett riktigt snyggt och bra mål där vi vände spelet snabbt och kontrollerat. Vi hade några till såna chanser och skulle ha gjort fler mål. Men Gerber i Växjömålet var också bra, sa Jonsson.

Den rutinerade ålvakten storspelade verkligen och räddade nykomlingarna flera gånger om. Framför allt i den andra perioden som helt och hållet tillhörde Brynäs.

Det ska också sägas att Brynäs fick slita hårt i boxplay. Det blev en verklig snedfördelning av utvisningarna. Medan Växjö knappt drog på sig någon var det ett tag skyttetrafik till Brynäs utvisningsbås. Några motiverade och några mindre motiverade...

– Vi fick döda väldigt många utvisningar och gjorde det väldigt bra, sa Brynästränaren.

I sista perioden gjorde Växjö ett sista desperat försök att komma ikapp och Josh Soares kvitterade när mindre än tre minuter återstod. I en två mot två-situation snärtade han in pucken bakom Svedberg som fick kapitulera för första gången. Han fick göra det igen i sudden och det var samma målskytt.

Brynäs fick en ny utvisning och i spel fyra mot tre så avgjorde Växjö.

Tommy Jonsson avlutade med att berömma några av sina spelare.

– Jag tycker Jesper Ollas var riktigt bra. Han jobbade stenhårt i varje byte. Simon Bertilsson och Jörgen Sundqvist var också duktiga.

Nu väntar några träningsdagar och i slutet på veckan åker Brynäs till Sundsvall för att spela SCA-cupen.

Mer läsning

Annons