Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordbra, Markström

13 insläppta mål på åtta matcher.

Fortsätter Brynäs så här krossar laget alla tiders elitserierekord.

Annons

Jacob Markström började lysande förra säsongen – och har inlett ännu bättre i år.

Det är förstås en av anledningarna till att Brynäs hittills har varit väldigt svårt att få hål på. Så svårt att Frölundas elitserierekord från 2004/2005 – då framför allt blivande NHL-stjärnan Henrik Lundqvist såg till att motståndarna bara mäktade med 1,92 mål i snitt per match – kan vara i fara.

Brynäs snitt efter åtta omgångar är superlåga 1,63 mål.

– Det är bra. Vi har siktat in oss på att släppa in så lite som möjligt och har man en bra defensiv kommer chanserna framåt, säger Markström, som förstås inte har börjat fundera på några rekord.

– Det är lite väl tidigt, man kan inte säga så mycket efter åtta matcher. Förutom att vi har börjat väldigt bra.

Vad är förklaringen?

– Hela försvarsarbetet har funkat bra hela säsongen. Utespelarna sköter sitt och gör mitt jobb oerhört enkelt, de tar bort returer och ser till att ingen står och skymmer.

– Dessutom känner vi varandra bättre nu än förra säsongen, vi har ju i stort sett samma lag och vet var vi har varandra på ett annat sätt. Och att Czarnecki är kvar har gjort att vi kunnat fortsätta på den linje vi hade förra vintern.

Markström själv är än så länge ”bara” tvåa i målvaktsligan. Den som mäter räddningsprocenten alltså. I statistiken som ser till insläppta mål per match ligger han redan allra högst upp.

– Jag tycker att jag har blivit starkare och utvecklat det mesta i spelet jämfört med förra säsongen. Jag har fått lite mer koll på läget, säger Markström om sin egen prestation hittills.

Något specifikt du har blivit bättre på?

– Returerna tycker jag att jag har blivit bättre på, att jag inte släpper ut så många puckar.

Markströms insatser mellan stolparna och det framgångsrika försvarsspelet har lindrat effekterna av Brynäs egna svårigheter att göra mål. Ett problem som laget dessutom har börjat få lite rätsida på.

Brynästränaren Niklas Czarnecki:

– Det som är starkt är att vi både har kunnat behålla vår täta defensiv och samtidigt fått till en bättre offensiv. Annars är det lätt hänt att det ena sker på bekostnad av det andra. Men vi verkar ha hittat en bra balans nu.

När resultaten gick emot alldeles i inledningen av säsongen vidhöll Czarnecki hårdnackat att Brynäs hade spelat bra och gjorde därför inga ändringar i laget.

Är du nöjd med att du behöll kylan där?

– Ja. Jag upplever att det många gånger, på vissa håll, ganska fort blir oro i leden. Men jag tycker att man måste utgå från prestationen och se vad som faktiskt händer på isen, säger Czarnecki.

Brynäs har tre raka segrar och är obesegrat i fem raka inför kvällens bortamöte med Linköping. Bara Färjestad är formstarkare.

– Det känns naturligtvis jäkligt bra. Vi har stärkts av resultaten på sistone och agerar med glädje och självförtroende. Det syns på träningarna också, det är speedigt och vi klarar av att göra bra saker med fart, säger Czarnecki.

Annons