Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäs landslagsmålvakt räddade 55 skott

/
  • Anna Borgqvist (t.v) och Sara Grahn var förstås väldigt glada efter segern med 1–0 mot Leksand i den första SM-kvartsfinalen. Sara stoppade 55 skott och Anna gjorde målet som gav Brynäs segern.

Leksand sköt 55 skott på Sara Grahn i Brynäskassen.
Hon räddade alla. Inte undra på att resten av laget sjöng segersånger om att Sara är Sveriges bästa målvakt.
– Hon är bara så grym, sa klubbkompisen Anna Borgqvist som gjorde SM-kvartsfinalens enda mål.

Annons

De båda landslagstjejerna var förstås i fokus efter 1–0-segern och en drömstart i den här kvartsfinalserien mot ärkerivalen Leksand. Den ena spikade helt igen och den andra gjorde ett snyggt och påpassligt mål i slutet av den andra perioden.

– Jag får nog hålla med om att det var en av mina bättre matcher. Men hela laget kämpade, slet och offrade sig. Många av skotten hade jag fri sikt på och då blir det inte så svårt, sa Sara efteråt.

Efter 30 skott på de två första perioderna där Leksand befann sig större delen av tiden i Brynäs zon blev det en ännu värre kanonad i sista perioden när gästerna jagade kvittering. 25 skott hann Leksand med att skicka iväg på Sara. Ingenting hjälpte. Inte ens slutskedet när Brynäs hade en utvisning och Leksand plockade ut sin målvakt och spelade sex mot fyra.

– Vi försvarade oss grymt bra och det var en härlig seger. Nu ligger pressen ännu mer på Leksand inför fortsättningen och vi har allt att vinna. Men vi måste göra samma sak minst en gång till för att vi ska ta oss vidare. Vi är bara halvvägs än, sa Sara.

Anna Borgqvist nickade instämmande. För det räcker ju inte att Brynäs har landets bästa målvakts – för att vinna måste det bli mål framåt också. Som så många gånger tidigare var det Anna som fick fixa det. Hon hittade en lucka högt upp bakom Denise Reuterström i Leksandskassen och pricksköt in pucken. Men hon ville också tacka sina kedjekamrater Elin Uusitalo och Angelica Östlund.

– Båda två gick på mål och jag fick fritt fram. Deras målvakt gick ner ganska tidigt och jag bestämde mig för att gå på den luckan högt upp och det gick ju bra, sa Anna.

Brynäs har ett väldigt ung lag den här säsongen och Leksand är favoriter i den här SM-kvarten. De fyra tidigare matcherna i serien har slutat med tre Leksandssegrar och en för Brynäs. Nu är det Brynäs som har kopplat greppet inför returen på lördag i Leksand. En eventuellt tredje match spelas på söndag – också den i Dalarna i så fall.

– Klart det var en viktig seger. Vi hade jobbigt mot Leksands kedja med Lina Wester som jag tycker är en fantastisk damhockeyspelare. Men tjejerna jobbade fantastiskt och så hade vi ju Sara Grahn i målet. Det är klart hon har en stor, stor del i det här resultatet, sa Brynästränaren Henrik Orevik.

Den svenska förbundskaptenen Leif Boork var på plats och kunde se sina landslagstjejer i Brynäs briljera.

– Sara har varit så här bra hela tiden i landslaget också, sa Boork när han kom förbi Brynäs omklädningsrum efter matchen.

Leksand har nu några dagar på sig för att fundera hur man ska få hål på Sara Grahn...

Mer läsning

Annons