Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En nystart – i ett längre perspektiv än bara en säsong

/

Annons

Jämnare, hårdare – och mer ovisst.

Det där gäller riksserien i stort.

Översatt till Brynäs skulle jag säga så här:

Jämnare, hårdare – och mer spännande än någonsin.

För glöm, läs mig på rätt sätt nu (!), tidigare framgångar – och de är många – och andra versioner av Brynäs.

När nu riksserien har kokats om till tio lag, och för andra säsongen spelas under Leif Boorks medieparaply, så tror jag inte att Brynäs tillhör guldkandidaterna.

Och det gör inte så mycket. För i stället har man inlett en ny era, och det här är bara inledningen på den. Det kan låta självklart i modern idrott, men för första gången är huvudcoachen i Brynäs bås kvinna.

Det är på tiden, och därmed slutar vi tjata om det. Det är innehållet som räknas.

Och det är den energi för uppgiften som Madeleine Östling, och assisterande coachen Nanna Jansson, sprider det som verkligen lyfter fredagens premiär hemma i Gavlerinken mot Leksand.

Brynäs har de senaste säsongerna levt mycket och ibland kanske för mycket på sina stora stjärnor Sara Grahn och Anna Borgqvist och sina stabila alldeles-i-närheten-av-landslaget-spelare Lina Bäcklin, Josefine Holmgren och Angelica Östlund.

Att ha så skickliga spelare, rentav på högsta svenska nivå, är naturligtvis oerhört bra.

Men för att gå långt, både under en säsong och under flera, är det ännu viktigare med bredd för att kunna hantera svackor och svagheter.

Nånstans där verkar Östling och Jansson ha börjat, och har satsat mycket på att knyta en fystränare (Stefan Burlin) till laget. Och samtidigt har man fyllt på, både med utveckling av egna spelare som Maja Wessling och Tilda Svensson som spelade junior-VM i fjol, och nya, unga hungriga.

I den senare kategorin hittar ni Andrea Cordoba från Modo och Linn Peterson från Leksand, på sån nivå att de höjer kvaliteten i laget rätt över.

Allt detta behövs, eftersom riksserien i år blir längre och tuffare än tidigare. Åtta lag har blivit tio, vilket innebär en serie med 36 matcher och för ett lag som Brynäs flera gånger matcher lördag-söndag.

Brynäs kommer absolut att finnas med bland de åtta lag som går till kvartsfinal, och just där har det blivit stopp de senaste två säsongerna. Lite för hastigt och olustigt. Nu tror jag man kommer att ha kraft att utmana ordentligt när det är dags för slutspel.

Men framför allt ser jag den här säsongen som en nystart i ett längre perspektiv.

Brynäs får också under inledningen av säsongen klara sig utan Anna Borgqvist, som varit given i alla landslag som Leif Boork tagit ut. Hon kämpar sig just nu tillbaka efter ytterligare en knäskada och operation, det smärtar men jag tror det är den femte, och just breddning av truppen gör att hon inte behöver stressa.

Linköping vann i fjol efter att ha marscherat igenom serien utan en enda förlust.

Så blir det inte i år, även Linköping som trots tappet av lagkaptenen Jenni Asserholt och målvaktslegendaren Kim Martin Hasson, kommer att finnas i toppen.

Luleå är första utmanare och kanske till och med favorit, nu när man tagit över Munksund-Skuthamn och därmed har två guldkandidater i svensk hockey. Där finns bland andra tidigare Brynässpelaren, gruvarbetaren, landslagsåtervändaren och sköna typen Emma Eliasson.

I övrigt ser det ut att kunna bli tätt och tufft. Och det direkt.

Brynäs startar redan fredag kväll, mot Leksand i Gavlerinken.

Jag överlåter ordet Madeleine Östling:

"Det kan inte bli bättre än att få köra i gång med ett derby direkt."

Bara att hålla med.

Och det är alltså bara början på något riktigt intressant i hockey, i damhockey och i Gävles och Gästriklands idrott.

Mer läsning

Annons