Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidigare Brynässpelare bjuds in till stjärnmöte i USA: "En unik händelse"

/
  • Emma Eliasson, tidigare i Brynäs men nu i Luleå, kan få chansen att spela mot nordamerikanska mästarna.

Satsningen på Luleås damlag gav guldutdelning direkt. Nu kan laget och tidigare Brynässpelarna Henriette Sletbak och Emma Eliasson få möta de nordamerikanska NWHL-segrarna på plats i Boston.

Annons

Efter SM-guld och rekordpublik för Luleås damlag, med tidigare Brynässpelarna Emma Eliasson och Henriette Sletbak, bjuds de svenska mästarna in till National Women's Hockey League i USA för att spela mot de regerande mästarna Boston Pride, enligt uppgifter från NSD.

– Ligan vill öppna upp nästa säsong med ett mästarmöte mellan oss och dem, i Boston. Det känns stort att få en sådan förfrågan, det visar på kraften i framför allt vår liga men också för det vi i Luleå Hockey gör, säger tränaren Fredrik Glader till NSD.

Luleås framgångar har gjort avtryck i hockeyvärden, både vinsten av både grundserien och SM-guldet men också att Luleå drar stor publik.

– Jag var ju på VM i våras, det var rätt många europeiska hockeymänniskor som kom fram och gratulerade och undrade vad vi gjort för att skapa sådant drag kring matcherna, säger Fredrik Glader.

NWHL har bara funnits i en säsong men det är en storsatsning och ligans sportchef Dani Rylan hörde av sig till Luleå för att höra sig för om det finns intresse för ett möte mellan lagen.

– Det är en möjlighet att kanske på sikt få till ett årligt återkommande mästarmöte. Jag tycker att vi har Europas bästa liga, det känns spännande, säger Glader.

Ett eventuellt möte mellan svenska Luleå och amerikanska Boston ska, om det blir av, spelas i oktober när Riksserien redan har dragit i gång.

– Det här är ju en unik händelse, det har ju aldrig hänt förr. Jag tror nog att det kan skapas lite utrymme i spelschemat i så fall.

Men det finns en brasklapp: ekonomin.

– Det hade varit häftigt, men det kostar ju en del att flyga ett helt hockeylag till Boston och det måste man ta hänsyn till. Jag har lyft frågan till klubbledningen så får vi se vad den tar för beslut, säger Glader.

Hur Luleå skulle klara sig mot de nordamerikanska mästarna vet dock inte Glader.

– Det skulle vara jäkligt spännande att se – jag har ju ingen aning. De har fantastiska stjärnor i Hilary Knight och Brianna Decker, skillnaden är stor mellan landslagen och det kommer att bli något att bita i. Jag tror ändå att vi skulle kunna ge dem en bra match, men jag kanske är dum i huvvet, säger han.

LÄS MER:

Kritik mot Årets hockeytjej efter Eliassons utnämning: "Det låter barnsligt"

Förra Brynässpelaren Emma Eliasson blir Årets hockeytjej

Efter tre finalförluster med Brynäs – nu fick Eliasson sitt guld

Mer läsning

Annons