Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så försäkrat är Brynäs mot skador

Petri Kokko behåller i stort sett hela lönen trots sin skada.
Brynäs har dock en specialförsäkring som gör att klubben kommer lindrigare undan.

Annons

När en spelare blir skadad gäller precis samma sak som för Sven Svensson som jobbar på Ica – en karensdag, sedan sjuklön från arbetsgivaren och slutligen sjukpenning från Försäkringskassan.

Så här ligger det till lite mer exakt:

Dag 1: Karensdag.

Dag 2–14: Brynäs betalar sjuklön, 80 procent av spelarens lön.

Dag 15–30: Spelaren får sjukpenning från Försäkringskassan. Maxbeloppet är dock cirka 26 000 kronor, därför går Brynäs in och betalar så att spelaren får ut 90 procent av sin lön.

Dag 31–90: Samma som för dag 15–30, med skillnaden att en specialförsäkring faller ut som gör att klubben inte behöver betala det som överstiger de 26 000 kronorna som Försäkringskassan står för. Omkring tre fjärdedelar av Brynässpelarna omfattas av denna försäkring, i övriga fall fortsätter klubben att betala upp till 90 procent.

Dag 91 och framåt: Samma som för dag 15–90, med skillnaden att nu träder en annan försäkring i kraft, en kollektivavtalad sådan som alla elitserieklubbar har.

Brynäs sportchef Micke Sundlöv berättar mer om den extra försäkring som klubben valt att ha och som omfattar de spelare som har de högsta lönerna från dag 31 till dag 90.

– Det är en försäkring som vi tar beslut om från år till år och jag tror nog, utan att veta säkert, att de flesta av de andra klubbarna i elitserien gör likadant, säger Sundlöv.

Det måste kosta en del med en sådan försäkring?

– Ja, det är klart att det kostar pengar, men hur mycket vill jag inte säga, eller vilka som omfattas av den.

– För spelarna gör den dock ingen skillnad, det är för våran egen del vi har den.

Enligt Sundlöv drabbas inte klubben ekonomiskt av att en spelare blir långtidsskadad. Lönerna har man ju redan budgeterat för.

– Men så fort vi ersätter en skadad spelare med en annan blir det förstås en fördyring, säger han.

Mer läsning

Annons