Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så här firar Brynäs 100 år

Brynäs fyller 100 år under 2012 och det kommer att firas med både VM-genrep för Tre Kronor - och en utomhusmatch i elitserien.

Annons

Jubileumsåret innehåller två sportsliga höjdpunkter.

Tisdag den 1 maj blir det landslagshockey i Läkerol Arena. Då möts Tre Kronor och USA, i den sista matchen inför VM som spelas i Sverige och Finland.

Men den största händelsen är troligen att Brynäs kommer att spela en elitseriematch utomhus. Grundtanken är att Brynäs ska möta Timrå lördag den 8 december nästa år.

En specialarena kommer att byggas upp på parkeringen mellan Läkerol Arena och Stigslund. Där kommer det att finnas plats för 15 000 åskådare.

- Det här är naturligtvis en drömgrej att få bjuda medlemmar, supportrar - ja hela Gävle på, säger Hans-Göran Karlsson, Brynäs klubbdirektör.

Matchen blir den enda utomhus den säsongen, och den femte i ordningen i svensk hockey under modern tid. Tidigare matcher är Frölunda-Färjestad, Färjestad-Frölunda och Leksand-Mora i fjol. Säsongens utomhusmatch kommer att spelas mellan 40-årsfirande HV71 och Linköping.

Iden till utomhusmatcher kommer självklart från NHL, där de går under namnet Winter Classic.

- För oss som varit med lite grann blir det här naturligtvis en speciell grej. Har man sett Brynäs spela utomhus i allsvenskan under 60-talet på Nynäs, blir det en deja vu-känslan. Oerhört roligt att vi kan ordna det, säger Bosse Bylund, Brynäs ordförande.

Bara tre saker kan hota matchen, i NHL fick man faktiskt flytta matchen i tid på grund av snöoväder. Det är dåligt väder - och naturligtvis om Timrå inte skulle spela i elitserien. Eller ännu värre om Brynäs inte gör det.

- Men det sistnämnda kan vi inte hålla på och oroa oss för, säger Hans-Göran Karlsson. Vi har ju ett lag som gått ut och sagt att man siktar riktigt högt i år, och då kör vi på det - och den här utomhusmatchen.

Jubileumsåret kommer att inledas med matchen Brynäs-Växjö fredag den 30 december, där biljetterna säljs för 100 kronor. De biljetterna släpps kommande torsdag. I den matchen kommr lagkaptenen Andreas Dackell att byta från tröja nr 12 till tröja nr 100.

- När biljetterna släpps till utomshusmatchen har vi inte bestämt. Det är ju i alla fall ett år till dess, men vi hoppas självklart på fullsatt, säger Hans-Göran Karlsson.

Mer läsning

Annons