Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Scheisse, Greiss! Scheisse, Brynäs!

Vem i hela världen kan man egentligen lita på?

Ja, inte är det Brynäs IF i alla fall.

Inte är det försvarsspelet, lagmoralen, önskan att hälsa en ny spelare välkommen, eller något annat.

Sveket i Södertälje (2-7) är säsongens mest svidande sammanbrott av ett lagbygge.

Om Brynäs har köpt Greissen i säcken, det väntar jag till veckan är över med att bedöma.

Annons

Brynäs hemma och Brynäs borta har i de senaste omgångarna visat sig vara två helt skilda världar.
Borta – där har vad som helst kunnat hända: 4–7 mot Luleå, 3–0 som blev 3–4 mot Djurgården.
Hemma: 3–1 mot Linköping och 2–1 mot Skellefteå.
Men i går trodde nog alla, jag var inte ens orolig, att Niklas Czarnecki skulle få sitt lag att ställa upp på den i fredags influgne målvakten Thomas Greiss.
En spelare med bara nån enstaka träningsmatch i benskydden för hösten, och bara en riktig träning med laget sedan han landade i fredags.
Men vilket kompisgäng!

Visst, Greiss var höstens mest förvirrade målvakt. Han borde ha tagit en, två, tre eller flera mål. Han borde ha gjort en massa annat också, och absolut inte sparkat in ett självmål. Han borde kanske agerat som en proffsmålvakt
Men det får han göra den närmaste tiden.
Nu handlar det bara om att duscha av sig sju svidande baklängesmål och börja jobba.
Svaret på hur bra Thomas Greiss är fick vi inte i går. Vi får delfacit på torsdag mot AIK, och sedan mot serieledande Luleå på lördag.
Därför väljer jag inte att detaljstudera gårdagens insats, utan lägger det perforerade anteckningsblocket åt sidan.

Men resten av laget då? Hallå!?
Det såg faktiskt ut som om Brynäs, och här snackar vi om mycket välavlönad idrottsmän, maskade och tyckte att nu struntar vi i det här och låter tysken få skiten.
Det såg verkligen ut som om en rad spelare hade kastat bort klubban och åkte omkring med plakat: "Vi vill ha Bjurling kvar", "Vi vlll ha Svedberg i buren", "Vi vill inte ha nån NHL-målvakt".
Det var ett fullständigt svek, och det blev inte mindre pinsamt av att Brynäs spelare i går gled omkring med en svart armbindel för att hedra den i lördags bortgångne Lennart "Tigern" Johansson; en spelare som aldrig gav upp, som alltid gav sitt bästa, som brann för sitt Brynäs och sina lagkamrater.

Gemensamma hjärnor, vi snackar om Niklas Czarnecki, Tommy Jonsson, Janne Larsson och Pecka Alcén, tänkte fram lösningen att kasta in Thomas Greiss i målet redan i går.
Med en normal arbetsinsats av utspelarna hade det kanske fungerat.
Nu blev det en mardrömsdebut och inte ens en vettig träningsmatch för den ihoprostade tysken. Vad kan han tänkas ha lärt sig? Måttet på rinken? Färgen på bortadräkterna. Filmvalet i spelarbussen? Hur man säger ursäkta, på svenska?

Men jag låter andra köpa returbiljetten till San José åt Thomas Greiss. Jag utgår bara från att han står på torsdag mot AIK och är bättre – och kanske får nån typ av assistans av sina utespelare. Jag utgår från att han sedan står mot Luleå på lördag. Jag utgår från att han efter den här kölhalningen, Brynäs skänkte verkligen bort matchen, får så kvar i målet och jobba sig upp till allmän acceptans.
Något annat vore ju oerhört märkligt.
Men jag tänker inte stoja om att Brynäs stora problem är på målvaktssidan, trots Scheisse-Greiss i går.
Resten av laget var ju en skymf mot både Brynäs IF och Gävle som hockeystad.

Mer läsning

Annons