Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det behöver Brynäs för att bli ett topplag: "Skulle vara guld värt"

Brynässtjärnan Josefine Holmgren började karriären som målvakt men gick in i landslaget som back. Trots de hårda villkoren klappar hjärtat som mest för Brynäs och hon tror stenhårt på klubbens nya satsning. Men det saknas också något för att klubben ska slåss i toppen av SDHL i framtiden.

Annons

Josefine Holmgren började faktiskt som målvakt i killaget men flyttade till Brynäs och blev en av spjutspetsarna på försvarssidan.

Josefine Holmgren är landslagsback och en av spjutspetsarna i Brynäs IF. Hon växte upp i Skutskär utanför Gävle i en värld där hockeyn tillhörde männen. Familjen var ofta på Gavlerinken för att se Brynäs herrlag i elitserien och det gjorde avtryck på Josefine Holmgren.

– Jag var dit så fort pappa drog med oss till Gavlerinken. Vi var Brynäsfans redan då vi var små, alltså jag och storebrorsan (Alexander Holmgren, reds. anm.), säger hon till hockeysverige.se och fortsätter:

– Jag minns att jag gillade "Honken" (Johan Holmqvist) ganska mycket i och med att jag själv stod i mål fram till det att jag var 14 år. Klart att jag tyckte då att han var en förebild för mig.

Det är ganska självklart att det blev en kille som förebild. Hon menar att hon inte ens visste att det fanns damhockey. Det har hänt en del sedan hon själv började spela som liten tjej i Skutskär.

– Då fanns det inte heller lika mycket mediakontakt som det gör nu. Jag var ensam tjej i hela Skutskär som spelade hockey, det fanns en till men hon lade av ganska fort, så blev det att jag skulle spela i NHL eftersom det för mig inte fanns något annat, säger Josefine Holmgren.

Hon kom själv i kontakt med hockeyn när hon var tio, elva år. Då fanns ett tjejlag i Brynäs som hon kom i kontakt med och hon var med på några cuper.

– Jag minns att vi tränade en gång när damlaget var på ena sidan av rinken och vi andra tjejer på andra sidan. Då fick jag ett hum om att det fanns damhockey. Sedan blev det att jag bytte till Brynäs när jag slutade stå i mål, säger Holmgren till hockeysverige.se.

Även om "Honken" var en förebild skulle det alltså inte bli en karriär som hockeymålvakt för Josefine Holmgren. Istället blev hon landslagsback.

– Det fanns väl en tanke på att jag ville göra mål, men det har inte blivit så många mål ändå. Jag hade spelat lite ute när jag var yngre och spelade i Björnligan. Sedan ville jag stå i mål varje gång men tränarna fick säga stopp eftersom det fanns andra som ville prova på.

När hon lämnade Skutskär för Brynäs lämnade hon också kill-hockeyn för att istället kliva in i damhockeyns värld. Det fanns en del skillnader att anpassa sig till.

– Det blir en viss skillnad eftersom du få tacklas i kill-hockeyn och det var lite mer pubertetstendenser. Det var kul och precis som det ska vara. I och med att jag stod i mål då kände jag kanske inte någon jätteskillnad. Det är en liten skillnad på jargongen mellan tjejer och killar, men samtidigt har vi tjejer en ganska bra jargong vi också, medger hon.

Av och till har 23-åringen ångrat bytet från platsen mellan stolparna mot utespel. Hon undrar hur långt hon hade kommit i karriären om hon valt den vägen istället.

– Nu har jag spelat OS och har ytterligare ett till i som mål, men tanken har varit där. Nu har jag valt min väg och jag trivs hur bra som helst med den. Det finns ingenting att gräma sig över.

Brynäs har inte haft några större framgångar i Riksserien de senaste säsongerna och har halkat efter toppen något. Men den satsning som klubben nu gör och med införandet av paraplyorganisationen SDHL är Josefine Holmgren säker på att Brynäs kommer att vara med i toppen av tabellen snart igen.

Josefine Holmgren utmanar Tysklands Susann Gotz, Franziska Busch och Jacqueline Janzen under matchen mellan Tyskland och Sverige  under OS i Sochi den 11 februari 2014.

– Det handlar inte om att kapp igen utan mer att komma ihop. På pappret kan du ha världens bästa lag men ändå kan man inte prestera tillsammans. Vi måste ha ett lag där alla drar åt samma håll, att alla vill samma sak och gör jobbet varje dag när man är här och tränar. För oss är det mer att vi ska komma samman och verkligen vilja samma sak, säger hon och fortsätter:

– Sport är så att man har bra dagar och dåliga dagar. Det gäller ändå att få ihop allihop under varje match och träning för att få ut max av alla. Som jag har sett på vår försäsong så finns det ingen i laget som har vikit ner sig, vilket det inte vart på våra tidigare försäsonger heller. Jag får en liten nytändning när jag kommer till en ny säsong.

Avsaknaden av flicklag i klubben gör att spetsen kanske finns där men bredden som kommer av en naturlig påfyllnad nedifrån saknas. Frågan är hur Brynäs ska lösa den ekvationen i framtiden.

– Den frågan är svår… Det finns många lag som har sina utvecklingslag, men vi har inte det. Vi har Skärplinge som har en väldigt stor och bred tjejverksamhet. Jag blev själv helt paff när jag såg hur många tjejer det var som höll på med hockey där. Det är kul att vi har ett lite samarbete med dom där vi kan komma och träna med varandra ibland, men ett tjejlag i Brynäs skulle vara guld värt.

Hon menar att ett tjejlag vore en bra utvecklingsmöjlighet och att satsningen som Brynäs nu gör på damhockeyn är bra. Den egna sponsordelen som bara gäller för damlaget är ett bra initiativ, menar Josefine Holmgren.

LÄS MER: Brynästjejer borta från medaljerna i VM

En annan satsning från klubbens sida är att laget tränas av två kvinnliga tränare, Madelene Östling och Nanna Jansson, och till kommande säsong kommer Per Johansson in som assisterande.

Josefine Holmgren i en fajt med AIK:s Lisa Johansson.

– Det har bara positivt när jag tjejer kommer in som tränare med tanke på att hockeyn alltid har varit en manlig sport. Vi i Brynäs har inte känt att det skulle vara någon skillnad på en manlig eller kvinnlig tränare. Det har varit samma go oavsett, säger Holmgren, som beskriver Östling som "en drivande person som vet vad hon vill".

– Hon är dessutom en väldigt komplett kub om man säger så. Hon har utvecklats enormt då hon gått från assisterande till headcoach. Dessutom har hon Nanna vid sin sida och vi fick även ha Per under en match förra säsongen innan han fick lunginflammation och inte kunde vara med mer, säger hon och fortsätter:

– Att se just dom tre matcha under en match gjorde så att vi blev ett helt annat lag. Dom tre kompletterade varandra väldigt bra och det här känns väldigt positivt inför nästa säsong.

Parallellt med ishockeykarriären jobbar Holmgren på Carlings i Valbo. Det går inte att livnära sig på hockeyn som damspelare och tanken finns hela tiden på vad livet ska innehålla, men klubbyte är inte aktuellt, för att få upp inkomsterna.

– Jag har tänkt mycket på justjobbiten, vad jag vill göra, om jag ska plugga och så vidare. Självklart har tankarna flugit iväg när det gäller just den biten, men närmast hjärtat finns alltid Brynäs. Så är det och därför sitter jag här idag, säger Josefine Holmgren.

Fakta Josefine Holmgren: Ålder: 23, född i Skutskär, spelar sedan säsongen 2007/2008 med Brynäs i Riksserien. Gick in i svenska U18-laget 2008/2009 och har sedan 2013/2014 tillhört svenska hockeylandslaget. Hon gjorde 35 matcher för Brynäs föregående säsong och stod för 13 poäng.

LÄS MER: Holmgren förlänger med Brynäs – gör sin tionde säsong i klubben

Mer läsning

Annons