Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se och lär, Brynäs!

Fyra straffläggningar utan bonuspoäng.

I en superjämn elitserie kan sådant bli avgörande till slut.

Nu byter Niklas Czarnecki ut straffskyttarna.

– Det blir helt nya namn nästa gång.

Annons

Frölunda borta, Modo borta, Timrå borta, Färjestad hemma – alla matcher har slutat på samma sätt, med att motståndarna tagit segern efter straffar. Brynäs har bara gjort mål på fyra av 25 straffar och den störste syndaren är Eero Somervuori som missat alla sina fem.

Fyra förlorade poäng – och det är bara att titta på tabellen för att förstå att sånt kan få konsekvenser.

Med andra ord – straffläggningen är ett moment som är hyperviktigt. Niklas Czarnecki vet förstås om det – och när Brynäs i går som vanligt på fredagarna körde strafftävling fanns ett extra allvar med i leken.

– Mycket står på spel, det är klart att det här är viktigt. Och det är så klart ingen slump när man förlorat fyra av fyra matcher på straffar, säger Czarnecki.

• Vad beror det på då?

– Jag tror inte på att grotta ned sig för djupt i några analyser. Då kan det låsa sig helt.

• Vad kan ni göra åt problemet?

– Träna extra på det förstås. Och försöka få varje spelare att ta fram sin egen skicklighet, att få dem att plocka fram en egen variant som de behärskar.

– Mot Modo måste jag säga att vi hade lite oflyt, då sätter vi ju ändå två. Men dom gör samma sak och vinner sedan ändå.

• Hur väljer du ut vilka som ska slå straff?

– Jag har gått på dagsform, prestation och till viss del på vilka som är målskyttar. Jag har hållit mig till i stort sett samma namn. Men nu är det slut med det, nu byter jag ut allihopa.

Niklas Czarnecki vill inte berätta vilka spelare som kommer att väljas ut – men förnekar inte att backen Mattias Ekholm är en av dem.

Han vann straffturneringen i B-hallen, där Brynäs tränade på grund av förberedelse för julfest i Läkerol Arena.

– Ekholm var näste man att slå straff redan mot Färjestad. Jag hade tänkt ta honom tidigare, men blev övertalad av Niklas Svedberg att välja Sebastian Lauritzen istället. Svedberg tycker att ”Basse” är lurig.

Jonathan Granström, som satte en närmast akrobatisk straff på träningen och Lars Jonsson ligger också bra till.

– Jag slår gärna en! Det är backarnas tur nu, säger Jonsson.

En av de hittills flitigaste straffläggarna, Magnus Kahnberg, faller bort av naturliga orsaker mot Luleå eftersom hans ljumskar inte håller för spel.

Målvakten är förstås också av stor vikt när det ska avgöras på detta sätt, men när Brynäs nu byter ut Thomas Greiss mot Svedberg i dag beror det inte på nån ny strafftaktik.

– Greiss har inte vilat sedan han kom. Det kändes som det var dags nu, en ren coachning, förklarar Niklas Czarnecki.

Mer läsning

Annons