Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Brynäs ligger mig mycket varmt om hjärtat"

/

Han petades inför säsongen och var på väg att kasta in handduken.
Men Johan Holmqvist gav inte upp – utan skrev på för Almtuna.
Nu har en målvaktscirkus och en trasslig ekonomi fått tillbaka "Honken" i Brynäströjan.

Annons

När Sporten träffar Johan "Honken" Holmqvist i Gavlerinken har han precis varit i Uppsala och hämtat sin målvaktsutrustning.

De senaste dagarna har varit omtumlande för den tidigare Brynäshjälten.

I början på veckan hörde Brynäs av sig och mitt under matchen mellan Brynäs och Luleå i torsdags blev förhandlingarna klara klubbarna emellan.

– Det har varit lite smått kaotiskt. Det känns som att jag har bott i telefonen under de senaste dagarna. Men nu är jag på plats och ser fram emot det här enormt mycket, säger "Honken"

Den ekonomiska situationen i Almtuna har tvingat Uppsalaklubben att sälja sina dyraste spelare.

Och Brynäs, som haft stora målvaktsproblem under säsongen, nappade direkt.

– Det svänger snabbt i den här branschen och det var ganska många klubbar som hörde av sig när situationen med Almtunas ekonomi blev offentlig. Att många var intresserade är ett bevis på att man har gjort något bra.

Var Brynäs det självklara valet?

– "Självklart" ska man väl aldrig säga, men det är mitt hem och en klubb som ligger mig mycket varmt om hjärtat. Det är en klubb som jag fortfarande brinner för väldigt mycket. Så jag är fantastiskt glad att det gick att lösa till slut och det känns helt rätt att komma hem till Brynäs.

Många trodde, inklusive "Honken" själv, att fjolårssäsongen var den sista i Brynäströjan. Klubben valde att satsa på målvaktstalangen Jonas Johansson och någon plats för "Honken" fanns inte.

Tänkte du inte i banorna att "varför ska jag komma tillbaka när ni inte ville ha mig kvar"?

– Klart att jag gjorde det. Men jag är inte personen som gillar att gå runt och vara irritererad eller förbannad på det som har varit. Jag blev enormt glad när Stefan (Bengtzén) och Brynäs hörde av sig. Jag blev varm i hela kroppen.

I Almtuna fick han den nytändning han var ute efter.

– Det var nästan på vippen att jag skulle lägga av efter förra säsongen och jag funderade väldigt mycket på vad jag skulle göra. Men jag bestämde mig att testa att köra och kroppen svarade väldigt bra.

Hur har tiden varit i Almtuna?

– Fantastisk! Jag har haft en underbar säsong där och jag tycker att mitt spel har fungerat väldigt bra.

Var det tungt att tvingas lämna mitt under säsongen?

– Man jobbar väldigt tajt med varandra. Vi har inte haft det mest spelskickliga laget, men vi har jobbat fruktansvärt hårt. Så det var lite jobbigt att säga hej då till spelarna.

Trodde du någonstans på det här när du inte fick vara kvar i Brynäs i våras?

– Nä, det vill jag inte påstå. Jag har haft fullt fokus på Almtuna och min egen utveckling. Men samtidigt är jag medveten om att allt kan hända i den här branschen.

Hur bra koll har du haft på Brynäs?

– Ganska bra koll. Jag har försökt se så mycket som möjligt.

Vad säger du om deras säsong?

– Det har varit lite upp och ner. Dom hamnade i en tung period där allt gick emot, och man såg att det var lite krampaktigt. Men innan det var man ju ett av dom hetaste lagen i SHL. Potentialen finns verkligen och nu på slutet har det sett bättre ut.

Du är värvad som back up till Bernhard Starkbaum. Vad säger du om hans säsong?

– Bernhard har spelat fantastiskt bra under hela säsongen. Jag vet om min situation och jag kommer att pusha honom så mycket som möjligt.

"Honken" gör sin första träning med Brynäs på tisdag.

Mer läsning

Annons