Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bulan" särar på tvillingarna – så blir Brynäs nya toppkedja

Brynäs första gemensamma isträning gav svar direkt. Tränaren Thomas "Bulan" Berglund särar på tvillingarna Westerholm och presenterade flera intressanta kedjekonstellationer.
" Det är lätt att man kör fast om de alltid ska spela tillsammans bara för att de är tvillingar", säger Bulan.

Annons

Läs mer: Bengtzén om lagbygget – därför har Brynäs så stor trupp

Brynäs närmar sig träningsmatcherna med stormsteg. På torsdag spelas den interna prestigematchen, svarta mot vita, och på lördag väntar AIK i Norrtälje.

I samband med den första gemensamma isträningen fick vi också se hur Brynäs vill formera laget – åtminstone inledningsvis.

Pathrik Westerholm är tänkt som förstecenter mellan de importerade toppspelarna Tomas Zaborsky och Kevin Clark. Lägg därtill en tänkt andrakedja med Nick Johnson, Jonathan Granström samt Daniel Paille.

– Man får kalla det vad man vill. Vi tycker att vi försöker hitta formationer med olika karaktärer, sen får man kalla Pathrik förstacenter eller vad man vill. Han är med i en produktiv kedja, men alla ska bidra med sitt. Men man kan lika gärna kalla Granströms kedja för förstakedja, säger Thomas "Bulan" Berglund.

Tomas Zaborsky.

Brynästränaren har i alla fall satt ihop fem intressanta kedjor vilket betyder att en kedja kommer att vila under varje träningsmatch. Mest uppseendeväckande är att sära på bröderna Ponthus och Pathrik Westerholm.

– Dom känner varandra väl och kommer kanske att spela med varandra senare. Men det är lätt att man kör fast om man alltid ska spela tillsammans. Jag tror det här kan vara bra för deras utveckling, säger Bulan.

– Pathrik har tagit ett kliv och är värd att spela i en toppkedja. Ponthus har också potential och får en bra omgivning i en intressant kedja med Oskar Lindblom och Jesper Jensen (även han ny i laget).

Kevin Clark.

Pathrik Westerholm gillar att han fått förtroendet att spela i en toppkedja med två importer som är värvade för att producera mål och poäng.

– Zaborsky är en målskytt som verkar ha bra nyp i handlederna och Clarke är en liten och snabb skridskoåkare. Jag tror att vi kommer att kunna komlettera varandra rätt bra. Sen får vi ju se hur det funkar, annars får vi väl byta tillbaka. Jag och brorsan vet ju att vi kan spela bra ihop. Men jag ska försöka göra det bästa jag kan och utvecklas i den här nya miljön.

Slovaken Tomas Zaborsky kommer närmast från Helsingfors och är en erkänt skicklig målskytt. Förra säsongen sköt han 30 mål på 67 serie- och slutspelsmatcher i finska ligan.

– Jag hoppas kunna bidra med poäng här också. Det är något jag brukar göra i mina lag, säger Zaborsky som anlände till Gävle förra veckan, på grund av en lång säsong i Finland, samt smekmånad efter sitt bröllop plus lite andra privata saker som behövdes ordnas hemma i Slovakien.

Men trots att han är en pålitlig poängspelare fanns han inte med i VM för Slovakien i våras.

– Efter OS 2014 valde jag att tacka nej till landslaget. Det fungerade inte riktigt inom organisationen så jag har valt att inte ställa upp mer för Slovakien, berättar han.

LÄS MER: Så var Brynäs första gemensamma ispass, läs liverapporteringen här

Fakta:

Brynäs kedjor första gemensamma träningen:

Tomas Zaborsky, Pathrik Westerholm, Kevin Clarke.

Nick Johnson, Jonathan Granström, Daniel Paille.

Oskar Lindblom, Jesper Jensen, Ponthus Westerholm.

Gustav Thorell, Jacob Blomqvist, Daniel Mannberg.

Linus Ölund, Sebastian Enterfeldt, Johan Alcén.

Backpar:

Elias Fälth, Marc Zanetti.

Simon Bertilsson, Ryan Gunderson.

Jörgen Sundqvist, Lukas Kilström.

Marcus Ersson, Jonathan Pudas.

Lucas Carlsson tränade bara en kort stund pga sin lättare knäskada i samband med juniorlandskamperna i USA för en vecka sedan. Han kommer att stå över intermatchen och träningsmatchen mot AIK på lördag.

Målvakter: David Rautio, Felix Sandström och Anders Lindbäck.

Fakta:

Så här spelar Brynäs under försäsongen.

Torsdag: Svarta mot Vita (internmatch Gavlerinken 18.30)

Lördag: AIK (Norrtälje 16)

Lördag 27 aug: Leksand (Hudiksvall 15)

Torsdag 1 sep: Almtuna (Uppsala 19)

Lördag 3 sep: Karlskrona (Uppsala 15)

Tisdag 6 sep: Djurgården (Huddinge 19)

Torsdag 8 sep: Örebro (Valbo 19)

Fredag 16 sep: Djurgården (Gavlerinken 18.30)

Mer läsning