Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Direkt från VM till Brynäs hårda fysträning

/
  • Mattias Nörstebö gjorde tre mål på sju matcher för Norge i VM.

Från VM-succé i Ostrava direkt hem till Brynäs och sommarträning.
– Jag tyckte det var lika bra att köra på när jag ändå var på gång, skrattar Mattias Nörstebö.
Till nästa säsong är det meningen att den 20-åriga norrmannen på allvar ska bli en viktig SHL-back.

Annons

Norge kom elva av 16 nationer i den nyss avslutade VM-turneringen i Tjeckien. Ett ganska okej och väntat resultat för grannlandet i väster.

Men att en av lagets viktigaste och bästa spelare skulle heta Mattias Nörstebö kanske inte ens han själv trodde på. I alla fall inte i höstas när han inte tog en plats i Brynäs och lånades ut till allsvenska Mora.

– Målet var att bli ordinarie i SHL och landslaget. Nu fick jag tillbaka lite självförtroende i Mora och sedan i slutet av säsongen med "Bulan" i Brynäs där jag fick spela en hel del. Men visst blev jag riktigt glad över VM-platsen.

Och väl på plats i Tjeckien fanns det ingen tvekan att förbundskaptenen Roy Johansen gjorde rätt som plockade ut den unga backen.

– Det gick över all förväntan måste jag säga och det kändes på något sätt som om jag nådde en nivå jag inte haft tidigare. Det var häftigt och en grym upplevelse. Det var ju världsstjärnor överallt och alla matcher spelades för nästan utsålda arenor. Det var ett galet tryck på läktarna

Han gjorde tre mål på sju matcher och fick mycket förtroende och speltid i sitt allra första senior-VM. Två powerplay-mål satt från blå linjen i skrällsegern mot Slovakien och sedan dundrade han in ett mål mot Vitryssland också.

Med det facit slog han pappa Svein Enok som spelade nio VM-turneringar för Norge mellan 1992-2002 och gjorde två mål på 54 matcher.

– Ja, jag hörde det. Det var väl också en rolig grej då pappa alltid har varit en stor förebild, skrattar Mattias.

Så efter en lång säsong borde det väl vara läge för lite semester. Men Mattias drog direkt till Gävle så fort han kunde och när det var dags för en oglamorös måndagsträning var han på plats.

– Jag vill vara med direkt och köra på här med kompisarna i Brynäs. Den här säsongen vill jag spela mer i SHL och nu är det bara att ge järnet för att komma så väl förberedd som möjligt. Det blir semester senare i sommar.

Efter ett pass med fystränaren Magnus Ågren vet spelarna också om att de lever...

– Det kommer inte att vara några problem att somna på kvällarna i alla fall. Men det är roligt också och vi kommer att ha nytta av det här i vinter, avslutar Nörstebö.

Nu vet han ju dessutom om att han klarar av att spela ett senior-VM mot världsspelare. Bara det har gett självförtroendet en rejäl knuff i rätt riktning.

Fotnot: Brynäs andra inslag i VM 2015 var Bernhard Starkbaum som stod i målet för Österrike.

Mer läsning

Annons