Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En vändning till – och nu är kvalstrecket där det ska

Det här var matchen Brynäs bara måste vinna.
Brynäs vände.
Brynäs vann.
Och tillsammans är en trepoängare, en vinnande trend och ett kvalstreck under skridskorna exakt det som Brynäs behövde.

Annons

Det här var matchen Brynäs bara måste vinna.

Brynäs vände.

Brynäs vann.

Och tillsammans är en trepoängare, en vinnande trend och ett kvalstreck under skridskorna exakt det som Brynäs behövde.

Men det fanns inget enkelt och lättsinnigt över det här derbyt som levde ett spöklikt liv, främst hos Brynässpelarna. Det var tydligen inte tabelläget som tyngde Brynäs – utan ett Gavlerinken som andades förväntningar och som var fullsatt och egentligen inte krävde något utan bara hoppades, hoppades och hoppades.

Det som hände var att Brynäs hämmades.

Normaltillståndet är ju 4 405 åskådare – inte 7 909.

Och plötsligt var det så här.

Eget underläge. Ett Modo som plötsligt spelar som Donald Brashear jagar hela laget – och Djurgården som gör mål på mål mot Frölunda.

En vändning behövdes.

Nya hjältar efterlystes – när Leksand såg till att hålla stenkoll på herrar Scott, Sweatt och Rödin (...som ändå skickade heta puckar i ribban och strax utanför – och till slut också slog till).

Och vändningen kom, och inleddes när vi var inne i den andra matchhalvan och klockan hade börjat räkna ned till Leksands fördel.

Jag bara älskade Adam Brodeckis sköna fräckis på tekningen i den andra perioden. Han stack rakt fram, snappade upp en puck som sparkades bakåt av en Leksandsspelare – och rundade Alsenfeldt och skickade in pucken via stolpen.

Inne!

Domaren behövde aldrig ringa, allt fanns på storbilden som alla i Gavlerinken såg.

Ett mål betyder så mycket. Ibland ännu mer. Nu fick Brynäs lite betalning för jobbet i den andra perioden, och att Jonas Nordquists mål blev bortdömt störde inte.

Det skulle komma mer.

Och återigen var det en kedja längre ned på rankingen som presterade när det som bäst behövdes.

För några veckor sedan var det Ponthus Westerholm som gjorde det matchvinnande målet mot Frölunda och fixade den första segern under nya ledningen.

Nu slet sig Pathrik, han med nr 17, loss, fick en bra touch på pucken – och skickade upp den i nätet med mindre än två minuter kvar att spela.

Det var vändningen.

Sedan fick vi se ett lugnare Brynäs. Ett lag som plötsligt förstår vad man kan – och framför allt att man kan vinna.

Bulans Bleka Boys från den första perioden var borta. I stället tredje matchen i rad med poäng, och tillsammans med pinnen i Skellefteå en bra start på slutspurten av SHL.

Och det som såg så påfrestande ut så länge, blev i stället det här.

Seger mot Leksand med 4–1 för Brynäs.

Modo tappade poäng till slut (2–3 efter straffar mot Växjö).

Djurgården tappade poäng till slut (vann dock efter avgörande straff av Sebastian Lauritzen).

Hemmaplan avgör: Brynäs vann för tredje gången i Gavlerinken, 4–1, 6–4 och nu 3–1 – mot två 2–3-förluster borta. Övertaget där kan bli avgörande i kvalstreckstriden.

...och efter segern var det rätt befriande att se Greg Scott, som på något sätt styrde in 3–1, vara mest bekymrad över att han hade en finne på näsan när han skulle intervjuas i CMore.

STISSE HISSAR

Pathrik Westerholm. Femte SHL-målet var det viktigaste och gav 2–1 – det sjätte spikade slutresultatet 4–1. En derbyhjälte.

7 909. Fullsatt är fullsatt är fullsatt.

Lyftet. Kvalstrecket är nu där det ska vara. Under Brynäs.

STISSE DISSAR

Övertramps-telefonsamtalen. Det börjar nästa likna friidrott, med långa videogranskningar om en spelare har haft skridskorna över linjen eller nån kroppsdel inne i målområdet. Och publiken sitter där, totalt förvirrade.

Mer läsning

Annons