Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gällstedt slutar – vem tar över?

/
  • Niklas Gällstedt (i mitten) slutar som tränare för Brynäs J20. Nu jagar föreningens utvecklingsansvarige Tomas Thelin (till vänster) ersättaren.

Han har varit med och utvecklat flertalet talanger.
Nu väljer Niklas Gällstedt att sluta i Brynäs IF.
– Beslutet har vuxit fram under den här säsongen, säger juniortränaren.

Annons

Under de tre senaste säsongerna har Niklas Gällstedt varit huvudtränare för Brynäs J20.

Den tredje och avgörande åttondelsfinalsmatchen mot HV71 i lördags blev hans sista som tränare för Gävlelaget.

– Jag har haft åtta fantastiska år i Brynäs och har personligen utvecklats mycket under den här tiden. Men nu känner jag att det är dags att testa något nytt. Det här beslutet har vuxit fram under säsongen, förklarar Gällstedt.

2010 anställdes han av Brynäs som tränare för U16-laget. När Mats Bäcklin valde att lämna J20-laget 2012 tog Gällstedt över.

Bäcklin blev assisterande tränare i Djurgården – och nu söker Gällstedt något liknande.

– Jag skulle vilja träna ett seniorlag i allsvenskan eller uppåt. Men skulle även kunna tänka mig att vara assisterande tränare i något lag.

Är det något lag som är på gång?

– Nej, framtiden är ett stort frågetecken just nu. Det är många lag som fortfarande är inne i sina säsonger. Jag får avvakta ett tag till och sedan får jag se vad som dyker upp.

Känns det vemodigt att lämna Brynäs?

– Absolut. Brynäs är en förening som ligger mig varmt om hjärtat. Jag har haft många bra arbetskamrater och samarbetet med framför allt Tomas Thelin (utvecklingsansvarig), Micke Sundlöv (tidigare sportchef) och "Lillis" Lövblom (tränare i J18) har varit väldigt bra.

Sundlöv har lämnat och Tommy Jonsson fick sparken. Har det påverkat dig att ta det här beslutet?

– Det vill jag inte påstå. Klart att det har varit ett turbulent år, men nu vill jag prova något nytt och jag känner att jag är redo att ta nästa steg i tränarkarriären.

Bengtzén har kommit in som ny sportchef och tagit in två nya tränare i A-laget. Hur ser du på framtiden för Brynäs?

– Det jag framför allt hoppas på är att Brynäs fortsätter att satsa stenhårt på sina egna juniorer, och det tror jag absolut att man kommer fortsätta att göra.

A-laget har varit otroligt skadedrabbat den här säsongen – vilket gjort att flertalet juniorer fått speltid i SHL. Jens Lööke, Linus Ölund, Felix Sandström, Hampus Eriksson, Adam Deutsch, Johannes Nilsson och Lucas Carlsson har alla gjort SHL-debut den här säsongen.

– Det är otroligt roligt att se. Ta matchen mot Modo när vi hade elva juniorer i A-laget, som klev in och spelade riktigt bra. Det är verkligen ett kvitto på att vi har gjort något väldigt bra.

Nu inleds arbetet med att hitta en ersättare till Gällstedt. Utvecklingsansvarige Tomas Thelin jobbar hårt med att hitta den perfekta ersättaren – och många runt om i landet har visat sitt intresse.

– Sedan ryktet drog igång att vi skulle ha in en ny tränare har många hört av sig och visat sitt intresse. Just nu har jag ingen panik i att hitta en ersättare direkt. Vi ska vara väldigt noggrann i vår rekryteringsprocess, säger Tomas Thelin.

Om Brynäs väljer att rekrytera internt eller ta in en person utifrån är fortfarande öppet.

Ove Molin och Andreas Dackell, som fick sparken av A-laget, är två namn som har diskuterats som eventuella ersättare.

– De är två skickliga tränare som besitter den kunskap vi söker. Det är två alternativ, helt klart. Men både "Dacke" och Ove har legat lågt sedan de lämnade A-laget, och har inte tagit något beslut om framtiden än.

Mer läsning

Annons