Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här har ni några helt onödiga kunskaper om Brynäs

/

Tillhör du dem som älskar att i lunchrum och på fester imponera på din omgivning med dina otroliga kunskaper om sport i allmänhet och kopplingar till Brynäs IF i synnerhet?

Annons

Kanske har du redan tjatat ihjäl all din mer eller mindre långsökta nördkunskap? Läs då här och uppgradera ditt sportvetande. Du kommer att bli förvånad över allt inte ens du visste.

Visste du att Adam Brodecki deltog i vinterolympiaden i Sapporo 1972? Han och hans polska paråkningspartner Grazyna Kostrzewinska kom elva i finalen. Hon som var gift med fotbollsspelaren Zdzislaw Kostrzewinski som spelade i Widzew Lodz och 1977 högst sensationellt slog ut Manchester City ur UEFA-cupen.

Och det är ganska lustigt att Greg Scott skrev på för Brynäs IF den 29 maj 2013. På britten Brian Kidds födelsedag och Kidd var ju med och spelade i Manchester City i cupmatcherna mot polackerna 1977. Dessutom fyller kanadensaren Greg Scott år den tredje juni på samma dag som den sju år yngre norske Brynäsbacken Mattias Nörstebö. Och visst är det lite märkligt att den dagen Nörstebö föddes 1995 slog Australien ut Kanada ur rugby-VM med 27–11. Och Australien har 2 600 licensierade herrseniorer som spelar ishockey. Norge har bara 1 800!

På tal om Brynäsbackar och födelsedagar så föddes hårdingen Simon Bertilsson den 19 april 1991. Exakt samma dag som Battle of the Ages. Titelfighten mellan Evander Holyfield och George Foreman om tungviktsbältet. Om den något dåligt tränade, 42-årige Foreman, fällde Holyfields manager sitt berömda omdöme "Some people say George is fit as a fiddle. But I think he looks more like a cello". Tre år senare blev Foreman historiens äldsta mästare efter seger mot Michael Moore.

Och då tänker man naturligtvis osökt på Brynäsbacken Marc Zanetti som också har nött skinnet på knogarna. Under juniortiden i Ottawa 67´s gick han 16 (!) matcher i The Noble Art of Self Defense med lika många matchstraff som följd. Men visste du att Zanettis landsman Michel Bergeron invald i ishockeyns Hall of Fame, har samma födelsedag som Mathias Porseland och det inte många vet om Bergeron är att han under en uppvisningsmatch i baseball (!) på Kuba 1964 var ofin nog att hårdfört bränna Fidel Castro.

Bergeron kallades "The Tiger" och då kan man ju inte låta bli att tänka på Lennart "Tigern" Johansson. Brynäsikonen med sju SM-tecken som deltog i ett OS och nöp ett silver. Samma år som Kanadas Tiger klippte Castro! Johansson kom ju från Sundsvall och tränade Brynäs precis som en annan gammal sundsvallare gör, Tommy Sjödin. Och när "Sjödda" gjorde 2-1-målet på Frölunda säsongen 2007 blev han den äldsta målgöraren i elitserien med en ålder på 41 år 5 månader och 21 dagar. Därmed slog han Börje Salming med sju dagar!

Den säsongen, 2007, spelade Anton Rödin, TV-puckspel för Gästrikland och producerade fyra assist. Rödin fick till och med spela en match med Brynäs J20 i Superelitserien redan då. Men bäste målskytt i det laget var Kim Sunna med 21 fullträffar. Kim spelar nu i division 1-klubben Kiruna IF.

Från Kiruna kom ju Börje Salming till Brynäs och det är lustigt men han har en dotter, Bianca, som i år blev sjua i sjukamp i världsmästerskapen för juniorer. En som har vunnit allt i sjukamp är Carolina Klüft, och hon är gift med Patrik Klüft som efter en fin stavhoppskarriär nu är tränare för Djurgårdens J20-lag. Och Patrik är född på samma datum som Gregg Scott och Mattias Nörstebö! Tänk ändå vad världen är liten.

Mer läsning

Annons