Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hetast i powerplay – men inte i familjen

/
  • Brynäs kanadensare Greg Scott och Nick Johnson är två nyckelfigurer i lagets power play. I eftermiddag väntar serieledande Frölunda i Gavlerinken.

Nick Johnson gjorde succé och vann SM-guld med Växjö redan i sin första säsong i Sverige.
Men efter vårens guldfirande har ett nytt kapitel inletts och han stortrivs både i Brynäs och Gävle.
– Det är nice här, säger Johnson.

Annons

Svårslagna Brynäs knep nya poäng via en 4–3-seger i torsdags mot Luleå. I eftermiddag väntar höstens succélag nummer 1, obesegrade Frölunda i Gavlerinken.

Då är det också dags för SHL:s powerplay-specialister att mäta krafterna. Frölundas Andreas Johnson och Spencer Abbott är tillsammans med Nick Johnson de som gjort flest mål i den spelformen, tre stycken vardera.

Anton Rödin är dock, förstås, poängbäst av alla – såväl totalt som i powerplay. Sju av Rödins elva poäng (5+6) har kommit i numerärt överläge.

– Vi har två bra enheter i power play vilket är en styrka, säger Nick Johnson som själv spelar i förstauppställningen med Rödin, Scott, Salmela och sedan antingen Pudas, eller Nörstebö.

Nick Johnson gjorde mål i sina två första SHL-matcher för Brynäs mot Malmö och Färjestad. Men fick sedan vänta på tredje fullträffen fram till i torsdags då han styrde in det viktiga 2–2-målet i spel fem mot tre.

Att alla målen kommit i power play gör också att de viktiga plus/minus-siffrorna just nu pekar på minus fyra, eftersom den statistiken bara räknas vid lika antal spelare på banan.

Förra säsongen i Växjö hade Nick Johnson enorma plus 30 och var bäst i SHL med det.

Och apropå siffran 30 så fyller Nick Johnson just 30 år på självaste julafton. Dock väntar en annan viktigt högtid redan nästa helg för familjen Johnson som funnit sig väl tillrätta i Gävle.

– Japp. Mamma och pappa är här och hälsar på just nu och de gillar verkligen staden precis som jag och min fru Teresa gör. Framför allt parken (Boulognern) och "the river" (Gavleån).

– Innan de åker hem igen ska vi fira kanadensisk Thanksgiving. Det är viktigt och stort för oss. Det är ungefär samma sak som i USA, fast en månad tidigare och utan amerikansk fotboll och all shoppinghysteri, skrattar han.

– Kalkonen och att umgås med familjen är viktigast. Min bror och hans familj bor i London så de kommer också hit, berättar Nick.

Men den främsta anledningen till att Nicks föräldrar, Kevin och Anne, är på besök hemifrån Kanada är varken Thanksgiving eller Brynäs IF.

– Nej, de vill ju komma och träffa sitt barnbarn, vår dotter Mila som är 3,5 månader. Hon föddes i somras när vi var hemma i Edmonton och förstås betydligt viktigare än mig, ler Nick.

Men för fansen i Gavlerinken handlar det om att fortsätta vinna på hemmaplan för Nick och hans Brynäs. Och han ger laget goda chanser att ge Frölunda lagets första förlust.

– Vi har fått ihop en bra grupp och spelar hela matchtiden ut. Vi försöker avsluta matcherna bra och ger inte upp, det ger poäng.

LÄS MER: Matchguiden, Brynäs–Frölunda 16.00

TUNG SKADA: Han missar matchen mot Frölunda

FÖLJ MATCHEN HÄR: Brynäs–Frölunda från 15.45

LÄS ÄVEN: Många plus med den här Brynäsvärvningen.

Mer läsning

Annons