Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jacob Blomqvist föräldrar om kaptenens driv och Brynäshjärtat: "Han har nog inte missat en enda träning"

Brynäs är igång med isträningar och nya kaptenen Jacob Blomqvist gör sig redo för sin första säsong med ett C på tröjan i A–laget – men ledaregenskaperna har funnits där länge.
- Han var ju kapten i Brynäs i J18, J20 och i tevepucken. Han har alltid haft det där i sig, säger pappa Agne Blomqvist.

Annons

Sedan 1998 har föräldrarna Inga–Lill och Agne Blomqvist huserat i utkanten av Hedesunda där Jacob har växt upp med att ha skjutit oändligt med puckar i ladan.

– Han stod där i timmar. Sent på kvällen kunde han stå och tidigt på morgonen. Han trivdes alltid här ute, säger Inga–Lill.

För från den där första hockeyskolan han var på var han fast – och att få honom till träningarna var aldrig några problem

Inga–Lill och Agne Blomqvist som tycker att de är ganska lugna föräldrar när de tittar på Jacobs matcher – även fast det alltid är lite nervöst.

– Nej, han har nog aldrig missat en enda träning med flit. Oavsett vad som var runtom ville han alltid åka och träna och såg alltid fram emot det. Och fortfarande är han så. Jag menar hur många träningar har han inte haft, säger Agne och skrattar.

– Lite tokig är han allt, tillägger han.

Och trots att vägen inte var spikrak efter ungdomsåren i Brynäs ledde hans kämparglöd honom hit, till A–laget och till ett C på tröjan.

– Det är han så värd, säger Inga–Lill som också medger att hon har lätt bli rörd i sådana stunder.

Men det var inte så att Jacob ringde föräldrarna och skrek ut sin glädje, istället gjorde han det på sitt eget triggande sätt berättar Inga–Lill och Agne. Först ringde han Agne och sedan Inga–Lill.

– Ja, han ringde mig efter första träningen och berättade lite om träningen, att det var kul att vara på is igen och att han var lite öm och så där. Sedan sa han 'och just ja, jag blev kapten också', säger Agne.

– Alldeles medvetet, säger Inga–Lill.

Var ni beredda på att han skulle kunna bli kapten?

– Jag sa till Inga–Lill att jag trodde att han skulle få A:et eller C:et, det var jag ganska säker på men det är så mycket som spelar in i det där med att bli första kapten, säger Agne.

– Vi vågade väl inte riktigt tro att han skulle bli just kapten innan det var klart, fyller Inga–Lill i.

Men att båda tycker att han passar för rollen är det inget snack om.

– Han är bara så som person. Ända sedan han var liten har han varit en som fått ledarroll. Han vet hur han ska prata med domare, vad han ska säga till laget när det går dåligt, hur man håller sig kall inför media och han gillar att få förtroende, säger Agne.

– Han kommer nog att växa med förtroendet, säger Inga–Lill.

Och sätta ner foten kan han också.

– När han var liten stod jag vid sargen en match och skrek 'nej, Jacob' när han tänkte ge igen för en ful grej. Då åkte han fram till mig och röt 'du ska inte lägga dig i vad jag gör på isen, det är tränarens roll', berättar Agne.

Jacob Blomqvist

Eftersom Jacob hade sina ungdomsår i Brynäs och är uppväxt i trakterna är det lite extra också – att få vara kapten för laget han själv vuxit upp med.

– När det är en hemmason blir det speciellt, också eftersom han tog sig dit på lite kringelvägar, säger Agne.

– Och vi har ju alltid suttit på C–sektionen, säger Inga–Lill och skrattar.

Ska ni köpa en tröja med ett C på nu?

– Haha, det har jag inte tänkt på, men det kanske man får göra, säger Agne.

Mer läsning

Annons