Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jesper Boqvist ska debutera – då hyllas 'Bulan': "Ett väldigt smart drag"

/
  • Thomas Berglund och Jesper Boqvist.
  • Jesper Boqvist tittar på Brynäs A-lagslogga. I kväll gör han debut.

I kväll gör Brynäs supertalang Jesper Boqvist debut i Brynäs A-lag.
Han gör det bredvid Oskar Lindblom och Greg Scott. Helt rätt av Thomas Berglund, menar J20-tränaren Mats Bäcklin.
– Det är ett väldigt smart drag, säger han.

Annons

SÅ SA HAN EFTER MATCHEN: Trots förlusten njöt Boqvist av debuten.

Han har jämförts med tidigare Brynästalangerna Nicklas Bäckström, Jakob Silfverberg, Calle Järnkrok och Elias Lindholm. Det är därför inte särskilt konstigt att 17-årige Jesper Boqvist spås bli Gävlelagets nästa storstjärna.

Mats Bäcklin, Jespers tränare i J20-laget, köper jämförelserna rakt av.

– Han är lika bra som dem i den här åldern. Han är otroligt skicklig och det går att jämföra honom med dem i den här åldern. Men vi får se hur han utvecklas. Bäckström, Silverberg, Järnkrok och Lindholm är så starka mentalt och har tagit sig till NHL. Vi får se hur Jesper klarar det, men han är förberedd.

Det är naturligtvis svårt att sia om hans hockeyframtid, men känner du att det är han själv som sätter gränserna för hur bra han kan bli?

– Ja. Han har redan nu skridskoåkningen och skottet för SHL, men nu får vi se om han klarar av allt detta i den här åldern. Vi hade kunnat vänta något år, men nu har vi tillsammans valt att han ska få debutera.

LÄS MER: Jesper debuterar i Brynäs – och gör det rakt in i förstakedjan

Jesper Boqvist har hittills haft en storartad säsong i J20. Han vann skytte- och poängligan i J20 SuperElit Norra och har efter nyår gjort tretton poäng på sex matcher i J20 SuperElit Top 10.

Nu väntar nästa trappsteg i karriären för talangen från Hedemora. Att få debutera i Brynäs A-lag.

– Det är debut för honom, men han har varit väldigt bra på J20-nivå. Han vann skytteligan fram till jul, men sedan fick laget och Jesper en dipp när vi var klara för topp tio. Vi gjorde inte sakerna på rätt sätt, och Jesper gick ned sig lite då, men det är normalt när man är en ung spelare, berättar Bäcklin som ser fram emot kvällens match mot Karlskrona.

– A-laget har testat honom på några träningar och nu vill de se vad han kan göra i en A-lagsmatch. Det ska bli intressant att se. Det blir ett helt annat motstånd nu i SHL och vi får se hur mentalt stark han är, men han har visat det tidigare.

Han får chansen bredvid Oskar Lindblom och Greg Scott. Är det rätt av ledarstaben att placera honom där?

– Det är ett väldigt smart drag. Han spelar i vår förstakedja och då tycker jag han ska spela i en liknande roll i A-laget. Ofta hamnar juniorer i fjärdelinan när de är toppspelare i J20. Men 'Bulan' (Thomas Berglund) har full koll på det där och jag tycker det är rätt att Jesper får ersätta Rödin.

LÄS MER: Möt jättetalangerna som är Brynäs framtid

Mats Bäcklin har, förutom tre ensäsongsejourer i Djurgården, AIK och Leksand, tillhört Brynäs J20-tränarstab sedan 2005. Han har sett talanger blomstra och lyckas, men även en del som inte klarat av steget till seniorhockeyn.

Jesper Boqvist har däremot alla verktyg för att bli Brynäs nästa stjärna.

– Det går alltid att hitta svagheter hos spelare och han måste jobba på det defensiva spelet, men han är så spelskicklig så han behärskar det också. Men SHL är andra bullar, då måste han vara ännu mer vaken. Som person är han väldigt ödmjuk, han vet vad han vill och fuskar aldrig med något. Sedan är han otroligt lyhörd och professionell, säger Mats Bäcklin.

LÄS OCKSÅ: Backtrubbel för Brynäs – två tvingas lämna återbud inför kvällens match

■■ Vill du ha fler sportnyheter direkt i din telefon – ladda hem våra nya appar.

Ladda ned appen här för Iphone (GD)

Ladda ned appen här för Google Play, Android (GD)

Här kan du ladda ner appen till Iphone (AB)

Här kan du ladda ner appen till Android (AB)

Mer läsning

Annons